Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

24 ianuarie 2017

Lipsa acestei vitamine banale dă dureri puternice de spate și de articulații!

Lipsa acestei vitamine banale dă dureri puternice de spate și de articulații. Majoritatea oamenilor nu vor aprecia corect importanta vitaminei D. Este necesara pentru sanatatea organismului, dar in special pentru sanatatea oaselor. Vitamina D ajuta corpul sa absoarba calciu. Calciul face comunicarea intre celule posibila, si imbunatateste functia tractului digestiv.



Durerea de spate are legătură cu lipsa de vitamina D şi cu deficienţele de vitamina B12, B5 şi B6. Durerea osoasa este un semn des intalnit in cazul reducerii densitatii osoase cauzate de deficitul de vitamina D. In ultimii 10 ani, cativa cercetatori au descoperit o asociere intre un deficit sever de vitamina D si dureri cronice, generalizate de oase care nu raspund la tratament.

Cand avem deficit al vitaminei D, nicio forma activ hormonala a vitaminei D nu mai este secretata pentru a mentine absorbtia calciului. Rezultatul este ca sistemul osos se transforma in sursa de calciu a organismului, aparand astfel boli precum osteoporoza.

Cand corpul nu primeste necesarul de vitamina D pentru a oferi aportul

corespunzator de minerale oaselor si pentru a le mentine solide, se creeaza un efect de presiune externa la nivelul membranei care acopera oasele, ce are fibre senzoriale pentru durere. Se explica astfel cauza pentru care persoanele cu carenta de vitamina D intampina, deseori, dureri cronice la nivelul oaselor.

Un procent semnificativ din populatie prezinta o asimilare insuficienta a acestei vitamine, despre care studiile au descoperit ca ar juca un rol crucial in numeroase boli cronice, printre care se numara si artrita.

O doza sanatoasa de vitamina D asigura dezvoltarea masei osoase la copii si previne fracturile si fragilizarea oaselor in cazul persoanelor varstnice. Simptomele carentei in vitamina D sunt– dureri osoase frecvente

– slabiciune musculara
– tulburari de vedere
– somnolenta in timpul zilei
– oboseala accentuata
– senzatie de sete constanta


Mai multe studii americane au descoperit ca femeile care locuiesc in statele nordice, deci in regiuni mai putin insorite, prezinta un risc mult mai mare de dezvoltare a artritei reumatoide, comparativ cu femeile care locuiesc la latitudini sudice. Alte date stiintifice despre carentele in vitamina D si artrita spun ca

– Pacientii cu artrita reumatoida al caror nivel de hidroxivitamina D este de mai putin de 20 ngml, au articulatii mai sensibile la atingere si cu un grad mai mare de inflamatie, comparativ cu pacientii cu mai multa vitamina D in sange.

– Un studiu derulat pe o perioada de 11 ani si pe un esantion de peste 29,000 de femei a demonstrat ca participantele care au primit zilnic o doza suplimentara de minimum 400 U.I. de vitamina D si-au redus la minimum riscul de a dezvolta artrita reumatoida.

Doza zilnica recomandata de vitamina D este de 600 U.I. pentru adultii de pana la 70 de ani si de 800 U.I. pentru persoanele varstnice. Depasirea unei doze de 4000 de U.I. pe zi este si ea periculoasa, din pricina hiperabsorbtiei de calciu, cand mineralul se depune pe artere, producand obturari sau blocaje ale sangelui.

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts