Ciupercile, sau mai specific ciuperca piciorului, nu este chiar un subiect atragator de conversatie. Nici nu este o afectiune despre care multi sa admita deschis ca se lupta cu ea. Totusi este o afectiune reala si comuna care poate fi si dureroasa, si jenanta.
Nu doar ca ciuperca piciorului este cronica, dar este si potential contagioasa. Da, daca partenerul tau de viata are ciuperca piciorului, nu vei vrea sa utilizezi in comun pantofii/papucii, unghiera sau ciorapii, sau sa ii faci frectii la picior, pana cand afectiunea nu a fost rezolvata! Ciuperca piciorului se poate raspandi usor si la unghiile de la mana – un loc mai greu de ascuns ne informează viataverdeviu.ro
Ce este ciuperca/infectia fungica?
Exista cateva tipuri de fungi/ciuperci care afecteaza unghiile, cele mai comune fiind Onychomycosis – care au patru subtipuri diferite. Ciuperca unghiei incepe ca o pata mica, alba, galbena sau verde in apropiere de marginea unghiei. Pe masura ce infectia se intinde tot mai mult sub unghie, apar alte simptome. In cele din urma, ciuperca se va raspandi afectand intreaga unghie si patul unghial, ceea ce vatama si orice noua crestere a unghiei.
Onicomicoza mai poate fi cauzata de candida sau de tipurile dermatofitice de mucegai. Multi oameni ce dezvolta ciuperca unghiei o contracteaza de la instrumentele de pedichiura contaminate. Daca instrumentele nu sunt dezinfectate adecvat, ciuperca se raspandeste ca un foc salbatic. Unii oameni au slaba circulatie sanguina in membre (brate si picioare), cum ar fi diabeticii, si sunt predispusi la infectarea cu ciuperca.
Cei care au un sistem imunitar compromis sau sufera de cancer, boli autoimune sau au suferit un transplant de organ sunt si ei predispusi la infectia cu ciuperca. Daca ai luat vreodata un tratament indelungat cu antibiotice, s-ar putea sa capeti infectia, intrucat antibioticele omoara toate bacteriile binefacatoare care le tin sub control pe cele rele.
Am ciuperca?
Exista un numar de lucruri pe care le poti verifica pentru a estima daca ai sau nu ciuperca piciorului:
Decolorari sub unghie, aproape de margine – de obicei verde, galbena sau alba
Unghii moi sau dureroase
Unghii neobisnuit de groase
Decolorari galben verzi sau negre
Unghii care se faramiteaza in jurul marginilor
Unghii urat mirositoare
Forma distorsionata a unghiilor
Roseata sau umflatura in unghii sau in jurul lor
Unghii care se separa de patul unghial
Textura aspra si inegala a unghiilor
Bacteriile intestinelor sanatoase si ciuperca piciorului
Intretinerea unei flore bacteriene intestinale sanatoase este esentiala pentru functionarea optima a sistemului imunitar si a creierului. Obiceiul de a manca prea multe alimente denaturate si-a luat tributul asupra corpurilor noastre, care au nevoie de o sursa constanta de bacterii bune pentru a tine la distanta afectiuni precum ciupercile.
Desi ar putea fi necesar oarece timp pentru a capata gust pentru alimente fermentate, consumul acestora este un mod foarte bun de a intretine o flora bacteriana intestinala sanatoasa. Alimentele fermentate sunt o sursa excelenta de probiotice naturale. O larga gama de alimente, in special legume, pot fi cu usurinta fermentate acasa.
Bacteriile benefice
Cea mai comuna dintre bacteriile benefice este Lactobacillus bacteria, mai specific L. acidophilus. Aceste bacterii sanatoase exista in tractul nostru digestiv si de asemenea si in lactate, fructe si legume. In intestine, bacteria produce acid lactic, ceea ce ajuta la sprijinirea aciditatii sanatoase care impiedica bacteriile rele sa se dezvolte. Acidul lactic mai favorizeaza si absorbtia proteinelor si mineralelor incluzand cuprul, fierul, magneziul, manganul si calciul.
Lactobacillus bacteria sunt responsabile de fermentare si inhiba actiunea bacteriilor ce fac ca mancarea sa se strice.
Aceste bacterii sporesc pe durata procesului de fermentare si mai si amplifica continutul de enzime al alimentelor. Fermentatia sporeste si nivelele de vitamine B, C si K din alimente, simultan cu dezactivarea nutrientilor indezirabili precum acidul fitic si inhibitorii de proteine.
Antibioticele naturale
Unele tulpini de L. acidophilus chiar au proprietati antibiotice si anticancerigene naturale, in timp ce alte tulpini s-au aratat a fi eficiente impotriva unei largi varietati de infectii virale, incluzand HIV, herpes si poliomielita. Aceste tulpini mai produc si peroxid de hidrogen (apa oxigenata), ceea ce poate omora levurile ce favorizeaza nedorita ciuperca a piciorului. Lactobacillus acidophilus lupta si impotriva unor astfel de bacterii infectioase precum Streptococcus si Salmonella.
Puteți citi continuarea pe viataverdeviu.ro