Răşina de brad (Abies alba) reprezintă exudatul recoltat ȋn urma inciziilor provocate în scoarţa de brad, fiind utilizată în medicina tradiţională în afecţiuni ale aparatului respirator, digestiv şi urinar. Răşina de brad, acumulată pe trunchiul arborelui, are un rol de dezinfectant şi cicatrizant, şi poate fi recoltată de pe orice traseu turistic montan.
Preparare tinctură de răşină de brad
Un pahar (200 ml.) de alcool alimentar tare, de 80 – 90 grade, se amestecă cu 3 – 4 linguri de răşină. Amestecul se pune într-un borcan, se închide ermetic şi se lasă într-un loc călduţ, minimum 3 zile, agitându-l periodic.
După această perioadă se filtrează, se depozitează în sticluţe închise ermetic. Este un remediu cicatrizant, antiinfecţios şi antiinflamator.
Răşina de brad şi tabagismul
Tinctura de răşină de brad decongestionează arborele bronşic de secreţii, reducând dorinţa de a fuma. Studiile făcute în Grecia, în anul 2005, arată că, datorită efectelor antitumorale, bradul previne apariţia bolii canceroase, la care fumătorii, fie ei pasivi sau activi, sunt foarte expuşi.
♣ Se ia o jumătate de linguriţă de tinctură de răşină de brad, amestecată cu o linguriţă de miere de salcâm, o dată la patru ore.
Tinctura de răşină combate tusea
Tinctura de răşină de brad este un calmant de excepţie, dezinfectant şi stimulent imunitar pentru zona gâtului, următorul remediu dovedindu-se eficient în prevenirea şi combaterea suprainfecţiilor bacteriene, în cazul virozelor gripale.
♣ O linguriţă de tinctură de răşină se amestecă cu o lingură de miere lichidă, administrându-se acest preparat de 3 – 4 ori pe zi.
Răşină de brad contra infecţiilor renale
Răşina de brad prezintă efecte de stimulare a diurezei şi a activităţii rinichilor asemănătoare cu cea a tincturii de ienupăr, fiind totodată, foarte activă ca antibiotic contra Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Streptococcus mutans, Listeria monocytogenes.
Tratamentul are puternice efecte antiinfecţioase, cicatrizante şi regenerative epiteliale.
♣ În cistite, cistite hemoragice, infecţii renale, se va lua câte o linguriţă de tinctură de răşină de brad dizolvată în jumătate de pahar de apă, pe stomacul gol, de 3 – 4 ori pe zi, în cure de minimum 14 zile.
Tinctura de răşină tratează infecţiile intestinale
Acţionând ca antibiotic, răşina de brad contribuie la regenerarea mucoaselor tubului digestiv, împiedicând proliferarea în exces a florei de fermentaţie.
♣ În caz de infecţii intestinale, colită de fermentaţie, se va întinde o linguriţă de tinctură de răşină pe o bucată de pâine uscată. Se serveşte înainte de fiecare masă, timp de 3 săptămâni.
Răşina de brad şi negii
Pe neg se pune o bucăţică de răşină, acoperind cu un plasture. Se lasă să acţioneze timp de 24 de ore, după care se schimbă. Tratamentul se urmează vreme de 7 zile consecutiv.
Precauţii
Răşina se administrează intern doar sub formă de tinctură, întrucât, luată ca atare, dizolvă substanţa din care este alcătuită dantura.
Este indicată testarea produsului pe cale bucală sau pe piele. În caz de iritaţii, inflamaţii, catar respirator sau înroşire a pielii, tratamentul nu se începe.
Se va administra cu prudenţă persoanelor cu gastrită hiperacidă, ulcer gastric şi duodenal. Este contraindicată în hepatite virale, toxice şi metabolice, steatoză hepatică, ciroză hepatică, sarcină şi alăptare, alergie la răşină, alergie la brad sau în tratamentele care nu permit consumul de alcool.
Sursa: topremediinaturiste.ro