Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

7 decembrie 2016

Probleme cu digestia? Iată 8 alimente care te ajută să ai o digestie normală

Daca ai intolerante alimentare sau un stomac mai sensibil, mesele luate in oras pot fi riscante, in cel mai bun caz si un adevarat cosmar in cel mai rau! Probabil citirea meniului se desfasoara cam asa: Asta nu…Nu pot manca asta … Nu…Nu… In mod sigur nu..Nu…Poate daca ar fi inlocuit asta cu altceva, ar fi scos branza si ar fi inclus niste paine fara gluten…


Suna cunoscut?

Iesirile in oras, insa, sunt parte din viata noastra sociala. Si, oricat ai fi de atent cand mananci in oras, de multe ori felurile alese iti pot cauza diverse probleme.

Pentru multi, consecintele sunt usoare, o durere de stomac cel mult. Pentru altii, insa, o reactie la mancare poate insemna balonare, stare generala de disconfort, epuizare si senzatie de "explozie a stomacului".

Atunci ce poti face pentru a-ti restabili digestia cat mai repede? Iata 8 sfaturi care te-ar putea ajuta!

1.Probiotice

Multe persoane care sufera de Sindromul colonului iritabil si diverse probleme asociate au descoperit ca probioticele le ajuta la ameliorarea simptomelor. Daca presimti ca vei avea probleme cu stomacul, apeleaza la un probiotic de calitate!

Precautii: Pentru un mic procent de oameni, probioticele pot agrava simptomele si mari flatulenta. Nu-ti ramane decat sa incerci si sa vezi daca te incadrezi sau nu in aceasta categorie ne informează 
viataverdeviu.ro

2. Ceai de ghimbir cu lamaie (si menta!)

Ghimbirul proaspat ras si sucul proaspat de lamaie alcatuiesc un puternic elixir, care ajuta sistemul digestiv. Amesteca ingredientele si lasa-le la infuzat in apa fierbinte. Ceaiul astfel preparat este bine sa fie consumat la temperatura camerei pentru a nu stimula tranzitul intestinal.

Daca esti balonat si ai crampe, poti adauga si un pliculet de menta. Menta relaxeaza muschii stomacului si amelioreaza durerile.

3. Suc de legume (DOAR legume)

Daca nu suferi de o intoleranta la salicilat, glutamine sau amine, un suc de legume proaspat stoarse este foarte indicat pentru a usura digestia dupa o masa copioasa sau, pur si simplu, dupa o cina care nu ti-a picat bine.

Un sfat: Foloseste numai legume, fara sa adaugi fructe! Cantitatile mari de fructoza (zaharul natural din fructe) pot crea dificultati de absorbtie stomacului daca ai un sistem digestiv sensibil.

4. Orez alb Basmati

Cand auzi de orez, ti se strange putin stomacul? In definitiv, toate alimentele "albe" si "rafinate" sunt asociate cu o dieta mai putin sanatoasa!

In mod normal, orezul brun este mai indicat. Insa tocmai duritatea bobului integral poate agrava problemele digestive.

Poti reveni la orezul brun de indata ce stomacul se mai linisteste. Insa cat timp este agitat, opteaza pentru orezul alb, care este mai usor de digerat. (In plus, orezul basmati are un indice glicemic mai redus, care nu-ti va afecta nivelul zaharului din sange!)

5. Banane si unt fin de arahide

Bananele sunt alimente cu indice scazut de FODMAP (carbohidrati usor fermentabili), ceea ce inseamna ca, in ceea ce priveste fructele, sunt cele mai putin probabile sa declanseze balonare si disconfort digestiv. Pentru un plus de energie si de gust se pot consuma cu putin unt de alune.

Aceasta combinatie este utila in special cand o reactie alimentara duce la aparitia diareei; atat bananele cat si untul de arahide incetinesc tranzitul intestinal. Sunt, insa, preferabil sa fie evitate de cei care au tendinta de constipatie!

6. Legume "usoare"

Legumele pline de fibre sunt excelente daca esti intr-o stare perfecta de sanatate!

Cand ai probleme cu stomacul, insa, e mai bine sa optezi pentru cele mai usor de digerat, cum sunt cartoful, dovleceii, napii, mai usoare pentru digestie. Acest lucru se datoreaza continutului scazut de elemente chimice naturale si de fibre, care usureaza munca sistemului digestiv.

7. Supa de dovleac

O alta alternativa de mancare usoara este supa de dovleac.

Poti inlocui usturoiul si ceapa, care se folosesc de obicei, cu cateva ierburi aromatice, sare si piper.

8. Renunta o perioada la leguminoase si la alimentele prea grase

Leguminoasele sunt bogate in zaharuri fermentabile si favorizeaza aparitia gazelor chiar si la persoanele care nu au intolerante alimentare! Acest efect secundar nu deranjeaza in mod normal, insa poate accentua simptomele unui stomac "deranjat'. Daca obisnuiesti sa consumi leguminoase, evita-le o vreme, pana cand simptomele dispar sau se diminueaza semnificativ.

De asemenea, alimentele foarte grase incetinesc golirea gastrica, adica ritmul in care mancarea iese din stomac si ajunge in intestinul subtire. Cu alte cuvinte, grasimile incetinesc digestia. Asa ca elimina grasimile pana cand stomacul tau isi revine la o forma mai buna!

Sanatatea intestinala si digestia sunt subiecte "de top" pentru sanatate. Si pe buna dreptate! Stomacul este epicentrul starii generale de bine, iar cand lucrurile incep sa se deregleze, efectele secundare sunt extrem de neplacute.

Sursa utilizata: foodmatters.com

Traducerea și adaptarea: viataverdeviu.ro


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts