Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

28 decembrie 2016

Oamenii de știință consideră că ACESTA este cel mai bun moment pentru a merge la culcare

Nu te vei mai trezi niciodata obosit si cu durere de cap! Oamenii de stiinta considera ca ACESTA este cel mai bun moment pentru a merge la culcareDeepak Chopra, un om foarte cunoscut in zilele noastre gratie cartilor pe care le scrie despre sanatatea corpului si mintii, 


povesteste despre un pacient de-al lui care se plangea teribil de faptul ca nu reuseste sa doarma si se trezeste de fiecare data cu dureri de cap.

Chopra spune ca la inceput i-a recomandat persoanei in cauza cateva ceaiuri si remedii naturiste. Dupa 3 luni omul a revenit si a spus ca, desi a urmat sfaturile lui Chopra ca la carte, nu a observat nicio schimbare. In continuare se trezea complet neodihnit si cu dureri de cap. Deepak l-a intrebat atunci pe pacient la ce ora merge la culcare si la ce ora se trezeste. Acesta a spus ca se baga in pat la ora 2 dimineata si se trezeste a doua zi la 11.

Deindata, Deepak Chopra si-a dat seama ca modul in care pacientul sau isi conturase ciclul de somn era complet gresit. I-a recomandat sa se puna in pat in jur de ora 9 seara, sa inceapa sa citeasca o carte nu foarte interesanta si indata ce va simti ca ochii ii obosesc, sa stinga lumina si sa se culce. Apoi, i-a mai recomandat ca a doua zi sa se ridice din pat imediat ce deschide ochii, chiar daca se va trezi la 5 dimineata. La numai o saptamana dupa ce a primit aceste recomandari, pacientul a revenit la Deepak Chopra si a spus ca pentru prima oara dupa multi ani de zile reuseste sa se odihneasca noaptea si sa se trezeasca fara dureri de cap si stari de nervozitate.

Asadar, daca simtiti ca nu va puteti odihni noaptea si ca va treziti cu dureri de cap si stare de irascibilitate, iata care este solutia.

Un studiiu condus in Australia a impartit copii cu varsta cuprinsa intre 9 si 16 ani in 4 grupuri: cei care se culcau devreme si se trezeau devreme (ideal), cei care se culcau devreme si se trezeau tarziu, cei care se culcau tarziu si se trezeau devreme si cei care se culcau tarziu si se trezeau tarziu.

Rezultatul studiului arata ca ora la care va culcati si cea la care va treziti sunt cruciale pentru odihna si pentru sanatate in general. Se spune ca este nevoie de 8 ore pentru o odihna totala, dar si mai important este intervalul de timp al acestor 8 ore.

Dintre cele 4 grupuri de copii, cei care se culcau devreme si se trezeau devreme erau cei mai sanatosi. Ceilalti prezentau urmatoarele:

– Risc crescut de supraponderabilitate
– Risc crescut de obezitate
– Lipsa de energie pentru activitate fizica
– Probleme de concentrare de-a lungul zilei

De ce nu incercati si voi in aceasta seara? Daca pana acum obisnuiati sa mergeti la culcare aproape de sau dupa miezul noptii si va trezeati a doua zi la ora 10, complet neodihniti, nervosi si cu dureri de cap, incepand din aceasta seara puteti face o schimbare. Incercati sa va ouneti in pat in jur de ora 8-9 si sa va treziti a doua zi la ora 6 dimineata. Veti observa diferenta garantat. Va veti trezi complet odihniti si plini de energie, gata de o noua zi.
Explicatia este data de faptul ca ciclul de somn este legat de ceasul circadian al fiecaruia care poate fi foarte usor de-sincronizat, insa, cu putina organizare, este foarte usor si sa-l resetati.

SURSA: www.fhfn.org
Traducere si adaptare: Echipa Dr. Andrei Laslau

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts