Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

5 decembrie 2016

Metode simple şi rapide de aplicat în caz de PALPITAŢII

Mişcările convulsive ale inimii fac parte dintr-o normalitate a organismului uman. În cazul unui adult aflat în stare bună de sănătate, inima bate în mod regulat, între 60 şi 80 de bătăi pe minut. Uneori, din diverse pricini (exces de cafea, eforturi fizice mari, emoţii, alcool, tutun, mese abundente, stres, frică) sau 


chiar fără nici un motiv, inima îşi poate pierde ritmul, provocând o stare neplăcută de panică.

În astfel de cazuri, există câteva mijloace simple ce pot reduce manifestările, imediat după apariţia lor:

Aşezaţi-vă şi respiraţi profund

Aşezaţi-vă confortabil pe un fotoliu, respiraţi lent şi profund, lăsând aerul să pătrundă mai întâi în pântec. Concentraţi-vă asupra respiraţiei lente şi regulate, şi veţi observa că ritmul cardiac va reveni rapid la normal.

Inspiraţi şi expiraţi

Inspiraţi timp de şapte secunde până ajungeţi la capacitatea maximă a plămânilor, ţineţi aerul în piept timp de trei secunde şi apoi expiraţi tot pe parcursul a şapte secunde.

Procedeul Valsalva

Denumit după un medic italian din secolul 18. Astupaţi-vă nările, închideţi gură şi forţaţi-vă să expiraţi. Astfel, cavitatea toracică se va umple de aer sub presiune, ceea ce va declanşa un reflex vagal (al nervului pneumogastric), care va încetini frecvenţa cardiacă.

Tuşiţi

Tuşiţi energic. Are acelaşi efect ca procedeul Valsalva şi regularizează ritmul cardiac.

Beţi apă rece

Beţi câteva înghiţituri de apă rece sau de la frigider. Procedeul calmează palpitaţiile. O altă variantă: clătiţi-vă faţa cu apă rece – de cele mai multe ori, ‘’şocul’’ provocat este suficient.

Cum se previn palpitaţiile

⇒ Mâncaţi mult peşte: somon, macrouri, sardele sau alte specii cu carne grasă, care conţin acizi Omega 3, benefici pentru inimă.

⇒ Mâncaţi încet, savurând mâncarea – în caz contrar, obligând organismul să digere o cantitate mare de hrană, deturnaţi o parte din sângele de care are nevoie inima spre aparatul digestiv (ceea ce poate produce palpitaţii).

⇒ Reduceţi consumul de alcool, cafea, tutun, băuturi excitante, ciocolată.

Când sunt motive de îngrijorare

Când palpitaţiile sunt însoţite de o senzaţie de ameţeală (vertij) sau dacă prezentaţi semnele unei hipertiroidii – pierdere în greutate, bufeuri, oboseală, tremurări ale extremităţilor.

De asemenea, apelaţi la ajutor de urgenţă dacă palpitaţiile sunt însoţite de o senzaţie de apăsare în piept, cu dureri şi transpiraţie – acestea sunt semnele infarctului.


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts