Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

1 decembrie 2016

Cât de periculoasă poate să fie lumina ecranului de la telefonul mobil?

Cand ne pregatim de culcare, ne place sa mai verificam o data aplicatiile media, sa mai scriem un mesaj celor dragi, sa verificam ultimele stiri. Toate aceste obiceiuri, insa, nu fac decat sa dea peste cap acele elemente care ar trebui sa ajute corpul sa se pregateasca de somn. Cum reuseste telefonul sa faca acest lucru?


Lumina albastra emisa de telefon este, in esenta, aceeasi lumina pe care o emana si soarele si care induce creierul in eroare, facandu-l sa creada ca este inca zi. De aceea, chiar si atunci cand esti mort de oboseala si abia iti poti tine ochii deschisi, dupa ce arunci o privire pe telefon, iti vei simti mintea complet treaza. Din cauza acestei lumini albastre a telefonului creierul opreste productia de melatonina, hormonul care induce somnul, si nu mai reusesti sa adormi la loc ne informează 
viataverdeviu.ro

In urma mai multor cercetari asupra acestui fenomen, stiinta a descoperit un fotoreceptor denumit melanopsina. Acesta a fost recent descoperit in celulele ganglionilor retinieni si este cel care face ochii sa fie sensibili la lumina albastra. De cand a fost facuta aceasta descoperire, studii experimentale au dezvaluit ca o persoana obisnuita care foloseste telefonul inainte de culcare adoarme greu sau are somn cu intreruperi.

Mai interesant este ca efectul pare mai pronuntat la adolescenti. Acestia sunt mai vulnerabili la efectele luminii decat adultii. Ritmul circadian poate suferi modificari mai rapide la aceasta varsta si ii poate determina sa adoarma mult mai tarziu. De aceea, adolescentii care se uita pana tarziu la TV, joaca jocuri video sau doar folosesc telefonul inainte de culcare vor descoperi ca trezitul de dimineata poate fi o adevarata corvoada.

In concluzie, e bine sa reducem timpul petrecut pe orice dispozitiv electronic sau cel putin inainte de culcare. Stiinta recomanda oprirea tuturor dispozitivelor cu lumina albastra cu doua ore inainte de culcare. Acest lucru va permite corpului sa elibereze melatonina la momentul potrivit, astfel incat creierul sa nu mai creada ca inca e zi. Vei observa o mare schimbare cand te vei obisnui cu aceasta rutina si te vei odihni asa cum nu ai mai facut-o de multa vreme - sau cel putin de cand ai telefon!



Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts