Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

3 decembrie 2016

Află când paracetamolul și ibuprofenul fac mai mult rău organismului decât să-l ajute

In sezonul rece suntem expusi racelilor, gripelor sau altor afectiuni respiratorii. Multi dintre noi includem in tratament si paracetamolulsau ibuprofenul, dar putini stiu ca astfel de medicamente pot sa ne faca mai mult rau, iar daca suferi de o boala cronica, situatia trebuie cantarita si mai mult.


Chiar si in cazul acestor banale pastile trebuie sa te sfatuiesti cu un medic. De "exemplu, suferi de ciroza sau consumi frecvent alcool si ai racit? Mai bine evita paracetamolul. Atunci cand ai mai multe medicamente care la randul lor sunt hepatotoxice, se poate produce o potentare a toxicitatii hepatice, spun specialistii.

De asemenea, toate anti-inflamtoare nesteroidiene - clasa din care face parte si ibuprofenul, trebuie luate cu precautie, in cazul bolilor hepatice si renale.

Tot inainte de a lua paracetamol, ibuprofen sau aspirina, masurati-va tensiunea. "Aceste medicamente produc retentie salino-hidrica, adica fluidele raman mai mult in organism, creste volumul de sange circulant, deci creste tensiunea", sustine conf. dr. farm. Cornel Chirita.

Foarte important este si sa cititi eticheta. Multe dintre medicamentele la pliculete destinate tratarii racelilor, pot contine alaturi de substanta activa - acetaminofen (paracetamol) si zahar, ceea ce le face contraindicate diabeticilor.


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts