Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

24 noiembrie 2016

Zaharul, prieten si dusman al creierului. Descopera ce fel de zahar este benefic creierului tau

Celulele creierului functioneaza optim doar daca nivelul glucozei in sange se situeaza la un anumit nivel. Glucoza din sange imbunatateste memoria si concentrarea si creste capacitatea de invatare, fiind sursa de energie pentru organism si creier.


 "Glucoza este medicamentul pe care vi-l pune la dispozitie natura pentru a deveni mai isteti si mai binedispusi", mentioneaza Jean Carper in "Cum sa-ti pastrezi sanatatea creierului".

Desi creierul reprezinta doar 2% din greutatea corpului, poate consuma 20-30% din intreaga energie a organismului. "In plus, creierul stocheaza atat de putina glucoza, incat, daca rezerva nu ar fi improspatata, s-ar putea epuiza in decurs de 10 minute!", precizeaza Jean Carper. Asa se explica de ce ne desfasuram destul de greu activitatea inainte de a manca dimineata, mai ales daca munca implica gandirea si folosirea intensa a creierului; el pur si simplu nu are combustibilul necesar.

Efectele excesului de glucoza asupra creierului

Glucoza este deci prietenul creierului, dar nu in cantitati excesive. S-a observat ca la diabetici ateroscleroza este mai grava in capilarele creierului si in artera carotida care alimenteaza creierul.

Glicemia si insulina ridicate incurajeaza dementa legata de varsta si boala Alzheimer. Un studiu efectuat la clinica Mayo a descoperit ca bolnavii de diabet de tip II erau cu 66% mai predispusi sa dezvolte toate tipurile de dementa. Asta Inseamna ca bolnavii de diabet trebuie sa aiba o grija si mai mare de dieta lor si sa-si tina pe cat posibil glicemia sub control, pentru a nu dezvolta boli ale creierului

De ce zaharuri are nevoie creierul

Glucidele sau zaharurile sanatoase, asa-zisele "glucide bune" sau "carbohidratii buni", pot fi gasite in urmatoarele alimente: fructe si legume proaspete, fructe si legume uscate, zarzavaturi, cereale integrale si produse fabricate din acestea, lactate degresate, nuci si alune de orice fel.

Organismul nostru nu are nevoie de zahar adaugat in alimente. Toata nevoia de glucoza a organelor noastre, deci si a creierului, este acoperita de consumul acestor alimente sanatoase, fara a adauga vreodata zahar in ele.


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts