Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

24 noiembrie 2016

Zahărul favorizează înmulțirea celulelor canceroase. Vezi și alte 5 efecte nocive ale acestui aliment

Majoritatea persoanelor depasesc cu foarte mult cantitatea maxima de zahar recomandata. Nu doar dulcele pe care il adaugi la cafea sau ceai conteaza, ci mai ales cel ascuns in produsele alimentare achizitionate. Potrivit medicilor, un adult poate ajunge sa consume nu mai putin de 50 de lingurite de zahar pe zi, aceasta cantitate fiind ascunsa in hrana procurata.


Nutritionistii le recomanda femeilor sa nu se depaseasca 6 lingurite de zahar pe zi, iar aici intra si indulcitorii sau siropul folosite in mancarea procesata sau adaugate in timpul mesei. In cazul barbatilor, recomandate sunt maximum 9 lingurite de zahar zilnic.

Potrivit Fitbie, zaharul iti influenteaza sanatatea, felul in care arati si poate cauza schimbari bruste si inexplicabile de comportament si stare de spirit. Iata cateva efecte nocive ale zaharului:


1. Diabetul

Daca in mod frecvent consumi bauturi dulci, pline de zahar, riscul de a face diabet de tip 2 este mult mai mare decat in cazul celor care nu beau sucuri, ceaiuri indulcite, bauturi energizante si alte lichide pline de zahar.

Un studiu recent aparut in Jurnalul de diabet, realizat cu ajutorul a 310.000 de subiecti, a aratat ca cei care beau 1-2 cani de lichide dulci pe zi sunt cu 26% mai predispusi la diabet fata de cei care se feresc ce acestea si nu le consuma mai des de doua ori pe luna.

Mai mult decat atat, cercetatorii de la Universitatea din California estimeaza ca toate cazurile noi de diabet, aparute intre 1990 si 2000, sunt cauzate de consumul acestor lichide. Ele duc la luarea in greutate, fapt ce se afla printre primele cauze ale producerii diabetului. Multi oameni tin diete si se abtin de la mancare, dar uita ca lichidele pot avea mult mai multe calorii.

2. Acnee

In timp ce dermatologii au avertizat multi ani la randul ca grasimile nesanatoase si ciocolata pot cauza adevarate crize acneice, un studiu din 2008 atesta in mod clar faptul ca ceea ce mananci iti afecteaza si calitatea pielii. Toate bauturile si alimentele rafinate ce contin zahar in exces, dar si fructele consumate in cantitati prea mari pot duce la probleme ale tenului.

Cercetatorii spun ca persoanele care si-au corectat dieta si au eliminat zaharul in exces au observat o ameliorare cu 50 de procente a acneei de care sufereau, in timp ce aceia care au continuat cu o dieta hiperglicemica s-au confruntat cu probleme si mai mari la nivelul tenului.

3. Boli de inima

Nu doar grasimile iti afecteaza inima, ci si zaharul. Jurnalul American de Sanatate spune ca persoanele care isi iau 17,5% din calorii din zahar sunt cu 20-30% mai predispuse la ridicarea nivelului de trigliceride, un tip de grasime nociva care se gaseste in sange. Atunci cand consumi mai mult zahar decat arde corpul tau, acesta este stocat in celule si, in timp, face foarte mult rau.

Acelasi studiu arata ca oamenii care isi iau 25% din calorii din zahar sunt de 3 ori mai predispusi la scaderea colesterolului "bun", HDL, care previne depunerea placilor de grasime pe artere, fata de cei care iau doar 5 procente calorii din zahar.

Un nivel mare al trigliceridelor si un HDL scazut duc la ateroscleroza, o problema care creste riscul de infarct, atac cerebral si alte boli ale inimii.

4. Risc mai mare de depresie

Consumul de zahar si carbohidrati iti poate imbunatati pe moment starea de spirit, ducand la eliberarea de serotonina. Cercetatorii de la Colegiul de Medicina Baylor au gasit o legatura, insa, intre zahar si depresie, dupa cum o arata studiile lor realizate in 6 tari.

Iar un raport publicat in Jurnalul Britanic de Psihiatrie arata ca persoanele diagnosticate cu schizofrenie si care mancau mult zahar aveau un risc de doua ori mai mare sa fie spitalizate in decursul a 2 ani. "Schimbarile de comportament sunt destul de mult influentate de zahar", spune dr. Teitelbaum, caci pe cat de repede creste bucuria in momentul consumului, pe atat de rapid si dramatic scade apoi.

5. Infectii

Infectiile cresc hranindu-se cu zahar, astfel incat candidozele, atat la nivelul organelor genitale, cat si nivel bucal vor fi mult mai puternice si greu de tratat. Bacteriile care provoaca Candida se gasesc in mod normal in organism, dar sistemul imunitar le tine sub control. Totusi, atunci cand ai prea mult zahar in sange, acesta creaza mediul propice pentru dezvoltarea bacteriei.

6. Cancer

Legatura dintre cancer si zahar este destul de infricosatoare, fiind indicata de studiile in vitro, care arata in mod clar ca substanta dulce duce la inmultirea mai rapida a celulelor tumorale.

Mai multe studii arata o relatie intre acestea doua. Cercetatorii de la Universitatea din Minnesota au monitorizat peste 60.000 de pacienti de peste 14 ani, dintre care unii beau mai mult de doua portii de suc dulce pe saptamana. Acestia aveau un risc cu 87% mai mare de a face cancer pancreatic fata de restul.

In plus, cei de la Universitatea din Buffalo au descoperit ca femeile diabetice prezentau un risc cu 39% mai mare de a face cancer la san decat celelalte.
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts