Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

14 noiembrie 2016

Este sezonul lor. Citricele! Profită de cele mai gustoase și zemoase fructe pentru un plus de sănătate

Turismul şi citricele sunt raiul Turciei. Cele mai proaspete, gustoase şi zemoase citrice se găsesc în sudul Turciei, tărâm scăldat de soarele mediteraneean. Zonele de coastă ale Turciei care mărginesc Marea Mediterana au o climă temperat mediteraneeana. Acest lucru face ca aici să crească fructe de o calitate superioară.


 Astăzi toată industria agricolă din Turcia este direcţionată către utilizarea tehnologiei ecologice pentru a asigura fructe naturale atât pentru piaţa internă, cât şi pentru cea externă. De aceea, toţi consumatorii din lume preferă aceste fructe, la fel şi consumatorul român, care preferă gustul, calitatea şi prospeţimea citricelor din Turcia. Clima prietenoasă şi solul fertil de aici sunt benefice citricelor. Cultivarea fructelor sănătoase şi proaspete este cea mai mare dorinţă a producătorilor turci.

România e foarte aproape de Turcia, de aceea, fructele colectate din regiunea Mediteranei ajung în scurt timp pe masa consumatorului român. În anul 2005, România a importat din Turcia citrice în valoare de 34,6 milioane de dolari.



CELE MAI BOGATE SURSE NATURALE DE VITAMINA C


Fructele, în special citricele, au nenumărate beneficii. Una-doua portocale sau un pahar cu suc de portocale va asigura energie întreaga zi. În plus, un pahar cu suc de portocale pe zi poate creşte concentraţia de vitamina C din organism cu 90%. În afară de vitamina C, sucul de portocale mai conţine vitamina B, magneziu, potasiu, calciu. Sucul de portocale susţine funcţia sistemului imunitar şi are un rol important în prevenirea răcelilor şi a infecţiilor. Prin întărirea sistemului imunitar, creşte rezistenţa organismului la infecţii. Poţi combina sucul de portocale cu suc de morcovi (bogat în beta-caroten), care scade considerabil incidenţa cancerului şi suc de grepfrut, cu un conţinut sporit de vitamina C. Sucul de mandarine este o altă opţiune. Acesta poate ajuta organismul să lupte împotriva anumitor boli, cum ar fi astmul şi bronşita.



CELE MAI ZEMOASE CITRICE SUNT DIN TURCIA


Pentru a obţine o maximă eficienţă a sucului de citrice trebuie să ştii de unde provin fructele. Citricele sunt cultivate cu grijă în regiunile din Turcia care mărginesc Marea Mediterana şi Marea Egee. Unul dintre cele mai importante motive pentru a prefera sucul de fructe din Turcia este faptul că aceste fructe proaspete provin din aceste zone. România se află pe locul 5 în topul ţărilor în care Turcia exportă citrice.

ORAŞELE PRODUCĂTOARE DE CITRICE DIN TURCIA


Delicioasele citrice cresc în oraşele cu soare ale Turciei. Acestea sunt cunoscute şi din punct de vedere turistic.

MERSIN. Se afla în partea de sud a Turciei şi este locul unde se produce o mare parte a citricelor. Aici, în fiecare an, în luna noiembrie este sărbătorită recolta de citrice. Unul dintre cei mai importanţi susţinători al festivalului internaţional din Mersin este NTG (Grupul de Promovarea a Citricelor).

ORTACA. Vreme caldă, plaje, natură şi agricultură, în special culturi de lămâi. Ortaca este situată între oraşele Antalya şi Izmir. Datorită solului fertil de aici, lămâile pot fi cultivate de trei ori pe an. Acestea sunt cunoscute în toată ţara ca fiind cele mai gustoase lămâi.

ALANIA. Este situat la 120 km de oraşul turistic Antalya. Alania este cunoscută pentru live-zilele de portocali şi lămâi, dar şi pentru plajele lungi, golfurile liniştite şi peşterile sale. Primăvara, în acest oraş se simte mirosul de floare de lămâie şi portocală. Aici citricele se cumpară cu găleata, nu cu kilogramul.

FINIKE. Este un port comercial din Antalya, cu o istorie de 2.500 de ani. Din cele mai vechi timpuri, în acest oraş se cultivau măsline şi struguri; în prezent, locul acestor produse fiind luat de citrice. Conform Universităţii din California, cele mai gustoase portocale din lume sunt produse în Finike.

ADANA. Primăvara şi toamna, Adana este raiul Turciei. Cultivarea portocalelor şi a bumbacului este principala ocupaţie a locuitorilor din regiune. Livezile de portocale din Cukurova oferă o privelişte minunată. Solul fertil şi clima plăcută de aici conferă citricelor un gust dulce şi plăcut.
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts