Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

13 noiembrie 2016

Descoperirea ULUITOARE a unui neurochirurg român! Ar putea aboli autismul și schizofrenia!

România se poate lăuda că a dat lumii o mulțime de minți strălucite, iar Sergiu Pașca ar putea intra și el în cărțile de istorie. Sergiu Pașca este neurolog. A absolvit Facultatea de Medicină din cadrul UMF Cluj și, în prezent, lucrează la Universitatea Stanford, din SUA. 


În cadrul unei prelegeri organizate în Cluj Napoca, Pașca a vorbit despre munca de cercetare pe care o face el acolo.

Neurologul încearcă să creeze un cortex cerebral uman în laborator. Pentru asta, el se folosește de celule stem, care pot fi ghidate să se transforme în orice celulă a țesutului uman.

Planul lui Pașca este de a folosi componenta creierului pentru a aduna informații despre unele boli psihiatrice.

„Suntem interesaţi de dezvoltarea creierului cu aplicaţii pentru bolile asociate. Cercetările din laboratorul pe care îl conduc la Universitatea Stanford investighează generarea şi dezvoltarea cortexului cerebral uman cu scopul de a identifica procesele patologice care stau la baza unor tulburări psihice, precum autismul şi schizofrenia. Am folosit celule stem induse pentru a descrie caracteristicile neuronilor de la pacienţi cu autism. De asemenea, am dezvoltat un model experimental care permite pentru prima dată studierea formării cortexului cerebral uman în condiţii de cultură. Ce ne lipseşte în prezent sunt informaţiile despre celule şi circuitele care stau în spatele bolilor psihiatrice. Metodele pe care le-am folosit pentru a studia bolile creierului sunt primitive, nu avem acces direct la creier. Ne lipseşte posibilitatea de a atinge celulele respective, de a studia exact cum neuronii interacţionează în contextul patologiei”, a spus Paşca, citat de Mediafax.

”Pentru că studiem o boală psihiatrică, suntem interesaţi în a genera neuroni de la pacienţi. Cercetările sunt la început şi vom vedea peste câţiva ani unde vom ajunge. Noi nu creăm minţi în laborator, ci încercăm înţelegerea proceselor care stau la baza bolilor din spectrul autist”, a mai explicat cercetătorul.

Cercetările lui Pașca au ajuns în publicații prestigioase, cum ar fi Nature Medicine, Nature Neuroscience, Nature Biotechnology, Nature Methods, Annual Review of Neuroscience, iar munca lui a fost răsplătită prin numeroase premii internaționale.
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts