Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

20 noiembrie 2016

Cum să ne facem singuri APĂ de GURĂ pentru o RESPIRAŢIE mereu proaspătă

Mirosul neplăcut, emanat uneori de cavitatea bucală, nu ne ameninţă viaţa, însă o poate schimba. Mirosul neplăcut poate apărea şi la persoanele care îşi îngrijesc riguros dantura. Una dintre cele mai comune cauze sunt bacteriile aflate pe dinţi, gingie şi limbă, care produc compuşi de sulf.


Nici cele mai moderne periuţe de dinţi nu reuşesc să ajungă în toate locurile unde se ascund bacteriile introduse în gură, odată cu mâncarea.

Infecţiile nazale şi cele ale căilor respiratorii, diabetul sau anumite afecţiuni ale ficatului şi rinichilor sunt, de asemenea, cauze ale haliotozei (miros neplăcut).

Apa de gură combate mirosul neplăcut de respiraţie

Apa de gură oferă protecţie anticarie, previne parodontoza şi, bineînţeles, ne ajută să avem o respiraţie mereu proaspătă.

Acţiunea antibacteriană a alcoolului degradează enzimele şi proteinele intracelulare, ca de altfel, deshidratarea celulei bacteriene din placa dentară.

Apă de gură naturală – Reţetă

În timpul nopţii salivaţia scade, iar pH-ul cavităţii bucale trece de la acid spre bazic, lucru ce favorizează dezvoltarea bacteriilor, respectiv „mirosul de dimineaţă” al gurii.

Componentele de bază ale celor mai multe ape de gură sunt alcoolul şi eucaliptolul (sau cineolul). Ţinând cont de acestea, ne putem prepara singuri o formulă proprie şi sigură, astfel:

Pasul 1

Înainte de toate, avem nevoie de câteva plante şi condimente cu conţinut bogat de cineol.

O combinaţie foarte bună ar fi eucaliptul, rozmarinul şi menta, însă putem lua în calcul numeroase alte ingrediente: busuiocul, peliniţa, tarhonul, feniculul, ghimbirul, cardamomul, turmericul, lavanda, nucşoara, vetricea, coada-şoricelului, isopul, scorţişoara sau verbina.

Pasul 2

Avem nevoie şi de o sticlă de votcă – datorită „purităţii” sale – constă doar din apă şi alcool etilic – votca nu va da apei de gură decât un miros foarte slab de alcool.

Cum procedăm

Într-un borcan turnaţi 1/2 litru de votcă şi mai multe linguri de plante (din cele menţionate mai sus). Recipientul se închide bine cu un capac, iar conţinutul se lasă la macerat timp de câteva zile.

După ce aţi îndepărtat plantele, puteţi folosi apa de gură.

Cum o folosim

Apa de gură se foloseşte după periajul dentar, de 2 ori pe zi, după care nu clătiţi gura cu apă, nu beţi şi nu mâncaţi timp de 30 de minute.

Folosiţi-o timp de 2-3 săptămâni, după care faceţi o pauză.


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts