Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

13 noiembrie 2016

Cel mai bun remediu de iarna pentru imunitate – Siropul de cătină

Denumită şi ginsengul românesc, cătina are multe beneficii pentru sănătate. Aşa cum ne-am obişnuit încă din copilărie, când mămicile ne dădeau miere cu cătină ca să nu răcim, acest fruct este recomandat mai ales pentru creşterea imunităţii. Vom prezenta in continuare sfaturile lui Ovidiu Bojor pentru folosirea catinei si faimoasa reteta a siropului de catina.


Bobiţele mici, galben-portocalii şi acrişoare conţin de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. În tratatul clasic de medicină tibetană „Rgyud Bzi“, se recomandă consumul de fructe de cătină cei care erau nevoiţi să ajungă la mari înălţimi. Trecerea de la vară la toamnă, când apar răceala şi gripa, poate fi mai uşoară cu remediile din cătină. Bogate în vitaminele A, B1, C şi E ele cresc imunitatea în faţa bolilor, alungă oboseala şi stimulează pofta de mâncare. Fructele decătină conțin de 8 ori mai multă vitamina C decât piersica, de 20 de ori mai multă decât mărul pădureț, de 80 de ori mai multă decât roșia și de 200 de ori mai multă decât strugurele



Sfatul specialistului Ovidiu Bojor


În primul rând, putem considera fructele de Cătină, datorită compoziţiei chimice atât de bogate şi variate, ca una dintre cele mai bogate surse de polivitamine naturale, cu acţiunea lor specifică. Acizii graşi esenţiali si în special acizii linoleic şi linolenic au o acţiune antioxidanlă carc sc recomandă în numeroasc afecţiuni. Uleiul de Cătina are acţiune favorabilă în arsuri tcrmice şi chimice, în expunerea îndelungată la iradieri şi în diferite dermatoze. Acţionează ca cicatrizant în ulcerul gastric şi duodenal, în stări alcrgice, în boli endocrine, în hepatite, anemii, astenii etc.

Reteta siropului de catina


Zdrobeşte cătină cât încape în 3 ceşti şi pune peste ea o ceaşcă de miere. Amestecă şi păstrează la figider. Iei din sirop, în fiecare zi, câte 5 linguriţe, pe nemâncate. Urmează tratamentul o lună pentru a evita răcelile în sezonul rece. Dublează cantitatea de sirop, dacă eşti la debutul bolii.

Dacă vrei un sirop pe care să-l bei pe termen lung, prepară unul astfel: într-un litru de apă în care ai adăugat 350 g zahăr brun, pune la fiert 3 cuişoare şi scorţişoară (1 linguriţă). Când zahărul s-a dizolvat, adaugă câteva felii de lămâie şi 1 kg de boabe de cătină. Lasă să mai fiarbă 10 minute. Pune în borcane boabele de cătină fierte, până umpli recipientele. Apoi, îndeasă cu o lingură de lemn şi toarnă lichidul. Închide borcanele şi sterilizează-le. Bea câte o ceaşcă zilnic, pe stomacul gol.

Surse: Ovidiu Bojor, Clicksanatate, frunză-verde.ro

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts