Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

24 noiembrie 2016

Care sunt cele mai iradiante telefoane mobile ce ne pun în pericol sănătatea

Utilizarea a doar 15 minute a anumitor telefoane mobile poate declanşa schimbări ale celulelor cerebrale, asociate cu diviziunea celulară canceroasă, conform celor mai recente cercetări efectuate la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel.


Dezvoltările tehnologice din ultimii 40 de ani au făcut ca industria telecomunicațiilor să cunoască un asalt uriaş.

Memorie, procesor, cameră foto, display sau sistem de operare sunt doar câteva dintre criteriile luate în calcul la achiziţionarea telefonului mobil. Cu toate acestea, majoritatea omite un lucru esenţial: nivelul de radiaţii emise de celulare, care afectează creierul.


Ce sunt radiaţiile?


Telefonul mobil funcţionează pe baza reţelei GSM, emite şi recepţionează unde electromagnetice, radiaţiile emise fiind asemănătoare cu cele ale cuptorului cu microunde de putere mică.

Emisiile de unde sonore, electromagnetice sau de particule care se propagă sub formă de raze în toate direcţiile implică radiaţiile.

Există două tipuri de radiaţii:

Radiaţii neionizate (electromagnetice) – undele radio, microundele, ultrasunetele, lumină, UV

Radiaţii ionizante, care la rândul lor, se împart în:

♦ Radiaţii alfa – au putere mare de ionizare, nu trec prin hârtie, sunt invizibile şi afectează ţesuturile interne

♦ Radiaţii beta – periculoase pentru organismul uman

♦ Radiaţii gamma – pot pătrunde în organism

♦ Radiaţii x – sunt radiaţii gamma cu energie scăzută, străbat ţesuturile, însă nu pot penetra oasele


Efectul undelor electromagnetice asupra organismului


Undele electromagnetice acţionează asupra moleculelor din corpul uman, eliberând radicalii liberi. Combinaţi cu proteinele sau acizii nucleici din celule, aceştia le modifică structura, ceea ce duce la consecinţe grave asupra sănătăţii organismului:

♦ Deterioarea membranei hematiilor sau celulelor roşii

♦ Distrugerea leucocitelor sau celulelor albe

♦ Modificarea structurii acizilor nucleici, care duce la mutaţii genetice şi cancer

Cei mai expuşi pericolului sunt copiii care folosesc telefonul mobil, întrucât craniul lor permite o penetrare mai adâncă a radiaţiilor, spune dr. John Bucker, director asociat al Institutului Naţional de Sănătate al SUA, Programul Naţional de Toxicologie.



Cele mai nocive telefoane


iPhone 6 este cel mai nociv telefon din lume, din punctul de vedere al radiațiilor emise. Acest telefon are activate toate sistemele de comunicaţii în acelaşi timp (GPS, wifi, 3G, bluetooth), nivelul de radiaţii fiind extrem de periculos.

Nivelul SAR (Specific Absorption Rate = Rata specifică de absorbţie) este de 1,59 W/kg, acesta măsurând rata de absorbţie a radiaţiilor de către ţesutul uman, ceea ce îl propulsează în topul telefoanelor mobile cele mai periculoase pentru sănătate.

Pe locul 2 în topul celor mai periculoase telefoane mobile se află Motorola Droid Maxx, la egalitate cu Motorola Droid Ultra. În cazul ambelor modele, nivelul SAR este de 1,54 W/kg.

Veste proastă pentru fanii Blackberry: modelele Z10 şi Z30 au un nivel de 1,42, respectiv 1,41 W/kg.

Următorul pe listă este Nokia Lumia 925 şi Lumia 928, fiecare având câte un nivel SAR de 1,4 W/kg.


Telefoanele cu indice mai mic de radiaţii periculoase


Cel mai mic indice de radiaţii din lume se găseşte la telefonul Verykool Vortext R S90, al cărui nivel SAR este de doar 0,18 W/kg.

Firma Samsung este următoarea pe lista, Galaxy Note având un nivel de absorbţie a radiaţiilor de doar 0,19 W/kg, în timp ce unul din cele mai puţin nocive modele de la HTC este ONE V, cu o valoare SAR de 0,455 W/kg.


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts