Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

19 octombrie 2016

Raspunsul unui renumit neurochirurg roman la intrebarea: Ce trebuie sa facem ca sa avem un creier sanatos?

Neurochirurgul Stefan Florian, medic, si presedinteal Senatului UMF si al altor asociatii spune ca pentru a avea un creier sanatos este nevoie mult exercitiu si de mai putin uitat la televizor, care lancezeste pur si simplu creierul. Stefan Florian (54 de ani) este un


apreciat neurochirurg roman care opereaza zilnic cu creierul, si la propriu, si la figurat. Stefan Florian vorbeste despre presiunea pe care o simte in fiecare secunda cand „cotrobaie“ prin creierii pacientilor sai, potrivit unu interviu acordat publicatiei Adevarul.


Ce trebuie sa facem ca sa avem un creier sanatos?


„Use your mind!“ (n.r. – Foloseste-ti mintea!), se spune in engleza. Asta inseamna sa citim, sa scriem, sa ne folosim mintea. Cititul este un exercitiu extraordinar. Uitatul la televizor nu este atat de util pentru dezvoltarea si mentinerea functiilor cerebrale, pe cat este cititul, care-ti stimuleaza si imaginatia, ca tu trebuie sa-ti imaginezi ce citesti. Pentru antrenarea memoriei este foarte important sa repeti, sa inveti lucruri, versuri, o limba straina. Utilizeaza-ti creierul, gandeste, creeaza, construieste mental, in fiecare zi, in fiecare moment! Nu-ti lasa creierul sa lancezeasca, pentru ca el va lancezi! Cei care gandesc, cei care folosesc creierul ajung foarte rar sa faca dementa. Pentru a preveni si a impinge dementa cat mai incolo, e bine sa-ti utilizezi mintea. Ca sa ai o minte sanatoasa, trebuie sa ai si un organism sanatos, atunci faci miscare, te alimentezi rational si, ca sa-ti mentii creierul viu, trebuie sa lucrezi cu el, sa-l folosesti.


Ce vede cand se uita la pacientii carora urmeaza sa le umblati in creier?


Intrebarile pe care mi le pun pacientii, fara sa le rosteasca sunt: „Voi mai fi eu la fel dupa ce ma operez pe creier?. Voi mai fi acelasi? Voi putea gandi la fel? Voi avea aceleasi gusturi? Voi iubi aceleasi persoane?“. Acestea sunt intrebarile care-i macina pe pacienti. Acestea sunt temerile cele mai mari care li se citesc in ochi. Raspunsul, in cele mai multe dintre cazuri, este „Da“. Incerc sa fac in asa fel incat ei sa ramana la fel. Nu e o minune ca ei raman la fel, ci e capacitatea creierului de a recupera si de a reda noi circuite functionale. El stabileste alte circuite pentru a-l ajuta pe acel om sa fie tot el. Sigur, daca nu esti macelar, atunci…
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts