Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

12 octombrie 2016

Cremvuștii sau noroiul roz. Care producători pun foarte mulți aditivi

O echipa de experți ai APC, condusă de către conf. univ. dr. Costel Stanciu a analizat compoziția crenvurștilor de pe piază. Rezultatele sunt îngrijorătoare. Asociatia Pro Consumatori (APC) a cumpărat din supermarketuri 43 tipuri de crenvurști, pe cale le-a dus la analiză.


S-a constatat că 93% din produsele analizate conțin aditivi alimentari (de la 2 pana la 11 aditivi).

„La 91% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect. 42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roșu strălucitor obținut dintr-o specie de insecta numita cosenila”, au anunțat specialiștii APC.

S-a făcut și un top 10 al celor mai mulți aditivi pe mărci de crenvurști

„Campofrio cu 11 aditivi;
Caroli/Familia cu 10 aditivi;
Pikok, Caroli, AIA, cu 9 aditivi;
Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi;
Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi;
Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi;
AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi;
Mega Image, Angst, Ifantis, Pick, Unicarm,Prodprosper cu 4 aditivi;
Transavia, Angst, Reinert, Aldis cu 3 aditivi;
Dulano, Golfera, Angst cu 2 aditivi”.

Multe produse de acest fel au resturi de carne si tendoane, obținute prin separarea mecanica de pe oase.

„In jargonul specialiștilor are chiar denumirea de „mâzgă” sau „noroi”: „noroi alb – white slim, engl.” (când e vorba de carne de pasare) ori „noroi roz – pink slim, engl.” (când e vorba de carne roșie, de la specii patrupede).

Procesul presupune măcinarea carcasei si pasarea pastei (care cuprinde măcinătura de os, măduva osoasa si celelalte țesuturi comestibile) sub presiune”, se precizează in studiul APC.

„Declarativ, o cantitate limitata de CSM (carne separata mecanic) obținută la înaltă presiune este folosita pentru producerea hranei animalelor de companie, dar aceeași CSM (îndeosebi CSM obținută la joasa presiune) a devenit produs de consum pentru categorii tot mai largi de consumatori, in mare măsura fără cunoașterea realității de către aceștia si fără acceptul lor”, afirmă specialiștii.

Despre efectele acestor produse alimentare se afirmă că:

„Numeroase studii realizate in instituții medicale si universități de prestigiu arata ca grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si sân.”




Sursa: andreilaslau.ro



Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts