Creşte pe marginea drumurilor sau în lanurile de cereale şi poate fi utilizat în scop terapeutic. Este vorba despre macul de câmp, o plantă ale cărei petale şi seminţe au efecte binefăcătoare pentru sistemul osos, piele şi aparatul respirator, scrie adevarul.ro.
Macul, planta originară din Orientul Mijlociu, are o frumseţe deosebită, dar şi proprietăţi vindecătoare. Grecii antici foloseau floarea macului de câmp atât pentru tratarea infertilităţii, cât şi pentru calmarea durerilor. Petalele conţin mucilagii şi alcaloizi, substanţe care, foarte bine dozate, au efecte calmante.
Util în caz de osteoporoză
Seminţele de mac conţin acizi graşi Omega-6 şi fosfor, substanţe care ajută la o mai bună absorbţie a calciului în oase. Astfel, sunt utile atât în prevenţia, cât şi pentru reducerea simptomelor osteoporozei.
Poţi face o cură cu infuzie din seminţe de mac, timp de 14 zile.
Peste 10 g de seminţe torni o cană cu apă clocotită şi laşi să infuzeze, 10 minute. Când se răceşte, strecori. Iei câte o lingură, de 2-3 ori pe zi, după masă.
Ameliorează simptomele bronşitei
Petalele uscate ale macului de câmp sunt un remediu excelent contra bronşitei. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de petale uscate, peste care se toarnă o cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10-15 minute.
Se bea pe parcursul unei zile. Infuzia este de ajutor şi în ameliorarea simptomelor gripei, precum febra, cefaleea, oboseala, durerile articulare.
Este bună atât pentru cei care suferă de tuse convulsivă, cât şi pentru persoanele care au traheită sau laringită.
Tratamentul se urmează maximum 5 zile. În caz de laringită şi răguşeală, poţi face şi gargară cu infuzie din flori de mac, de câteva ori pe zi.
De ajutor în insomnie
Dacă te confrunţi cu episoade de insomnie, macul este o soluţie utilă, pentru că are efecte sedative