Mai puțin cunoscute ca alte fructe sălbatice care încep să se matureze spre sfârșitul verii, coarnele sunt un izvor de sănătate. Cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale Urmia din Iran dezvăluie efectele terapeutice ale coarnelor într-o recenzie publicată recent (2013) în Journal of Pharmaceutical and Biomedical Sciences.
Coarnele fac parte din alimentele farmacologice folosite în medicina naturistă chineză pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Sunt cunoscute îndeosebi pentru acțiunea lor tonică, diuretică și analgezică. Merită menționat că aceste fructe conțin de 2 ori mai mult acid ascorbic (vitamina C) decât citricele. Sunt bogate în antioxidanți cu efecte antiinflamatoare (flavonoide, fenoli și antocianini).
Coarnele și sistemul cardiovascular
Potrivit rezultatelor unor studii, consumul de coarne poate fi benefic pentru persoanele cu un nivel mare de colesterol în sânge. Depunerea graduală de grăsimi în vasele de sânge culminează cu instalarea aterosclerozei, una din bolile fatale ale lumii de azi.
Coarnele scad nivelurile de trigliceride, colesterol LDL și leziunile aterosclerotice.
Pudra de coarne, în combinație cu medicamentullovastatin (utilizat pentru scăderea colesterolului și trigliceridelor), a redus semnificativ nivelurile de fibrinogen (factorul I al coagulării, implicat în formarea de cheaguri de sânge). Mai mult, pudra de coarne poate reduce nivelul acestui factor mai mult decât medicamentele sintetice.
Datorită acestor efecte, coarnele pot fi benefice pentru persoanele cu ateroscleroză, și pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, a inflamațiilor, a cancerului și a bolilor asociate cu vârsta.
Unele cărți sugerează că antioxidanții (antocianinii) din coarne au efecte vaso-protectoare, antiinflamatoare, anti-carcinogene, anti-obezitate și antidiabetice.
Prin fermentarea coarnelor se poate obține o băutură cu efecte anti-reumatice, care se poate administra intern sau aplica extern.
Coarnele și glandele endocrine
În domeniul endocrinologiei, sunt citate proprietățile antidiabetice și anti-obezitate ale coarnelor. Compușii antioxidanți anocianini din coarne ajută la scăderea glucozei din sânge prin îmbunătățirea rezistenței la insulină și protejarea celulelor beta din intestinul subțire, facilitează pierderea în greutate(cu 24%) și reduc acumularea de grăsimi în ficat.
Consumul de coarne îmbunătățește parametrii metabolici asociați cu dietele bogate în grăsimi saturateși cu obezitatea.
În ceea ce privește efectele asupra sistemului imunitar, coarnele prezintă o activitate anti-alergică, antihistaminică, antiinflamatoare, imunoreglatoare și antibacteriană.
Sursa: lataifas.ro