Cartoful, una dintre cele mai consumate legume, contine vitamine precum B1, B2, B3 sau B6, iar cantitatea de vitamina C continuta este de patru ori mai mare decat cea din mere sau din pere.
Din punct de vedere terapeutic, cea mai importanta parte a acestora este coaja, adica partea care de obicei se arunca.
Coaja cartofilor are culori de la brun pana la rosu, galben sau chiar violet inchis si contine pigmenti (flavonoide) cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect de reglaj asupra activitatii cardiace, scrie bzt.ro.
Geneticianul american Roy Navarre, de la „Agricultural Research Service”, un centru de cercetare specializat, intre altele, in detectarea principiilor active din plante, a descoperit nu mai putin de 60 de substante terapeutic active in coaja cartofilor, scrienutrition-and-you.com.
Tratamentul cu suc de cartofi scade presiunea arteriala, previne puseurile de hipertensiune si are efecte benefice in tratarea gastritei si a ulcerului gastric. Sucul de cartof se obtine din folosirea cartofului cu tot cu coaja dupa indepartarea pamantului, a impuritatilor si a partilor inverzite (culoarea verde a cojii indica un nivel ridicat de toxicitate) consumat imediat pentru a evita oxidarea. Se poate folosi in combinatie cu suc mere sau de morcov pentru un gust mai bun.
Decoctul de coji se obtine prin fierberea acestora 10 minute. Preparatul rezultat se consuma pe stomacul gol, dupa filtrare, avand efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante. Cojile ramase se aplica, sub forma de cataplasma calda, pe articulatiile afectate de reumatism, pe eczeme, pe ranile care se cicatrizeaza greu.
Sursa: bzt.ro