Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

21 august 2016

Poftă de cartofi prăjiţi? Încearcă 5 reţete delicioase!

La capitolul mici plăceri vinovate recunoaştem că ne lăsăm adesea ispitite de… o porţie straşnică de cartofi prăjiţi. Ştim, nu sunt nici cea mai sănătoasă alegere şi nici cea mai dietetică, dar din când în când parcă putem să ne permitem un mic moft culinar. 


(Mai ales dacă a doua zi facem câteva ture de bazin în plus sau petrecem un pic mai mult timp la sală!)

Vrei să încerci ceva nou? Te învăţăm 5 reţete delicioase şi uşor de preparat pe care le poţi încerca… chiar în următorul weekend decadent! Ai nevoie doar de câteva ingrediente surpriză (rozmarin, vinegretă, parmezan, praz, păstârnac, sare grunjoasă) şi te poţi lasa ademenită de noi arome absolut fantastice ne informează 
glamour.ro


CARTOFI ZDROBIŢI CU PARMEZAN 



Ingrediente: 8 cartofi medii roşii; jumătate de ceaşcă cu ulei de măsline extra-virgin; jumătate de cană cu Parmigiano Reggiano ras. Preparare: Pune cartofii într-un vas, acoperă-i cu apă rece şi adaugă o lingură de sare. Fierbe-i apoi până sunt aproape moi, timp de 10 până la 15 minute. Cartofii se scurg bine şi se pun pe o foaie de copt într-o tavă şi se zdrobesc uşor cu o spatulă, lăsându-i în acelaşi timp compacţi. Încinge o tigaie antiaderentă, apoi dă focul la mediu, pune cartofii şi prăjeşte-i până devin rumeni pe ambele părţi. Serveşte-i cu Parmigiano Reggiano ras şi cu piper proaspăt măcinat.


CARTOFI PRĂJIŢI CU ROZMARIN ŞI USTUROI 



Ingrediente: 2 kilograme de cartofi medii, curăţaţi şi tăiaţi în felii de un centimetru grosime; 3 linguri cu ulei de măsline extra-virgin; 5-6 fire de rozmarin (aproximativ 5 centimetri lungime); 4 căţei mari de usturoi, curăţaţi şi zdrobţi. Preparare: Încălzeşte cuptorul la 200 de grade Celsius şi bagă la cuptor o tavă tapetată cu patru foi de copt. Curăţă cartofii, spală-i bine şi scurge-i de apă, taie-i şi amestecă-i cu o linguriţă de sare, jumătate de linguriţă de piper, firele de rozmarin şi usturoiul. Pune-i în tavă, răsfiraţi astfel încât să acopere întreagul spaţiu şi să nu se lipească între ei. Lasă-i la cuptor timp de 15 minute şi apoi amestecă-i din nou. Mai lasă-i încă 10 minute până când devin aurii.


CARTOFI BELGIENI CU SOS ANDALUZ



Ingrediente: Pentru sos: o ceaşcă cu maioneză făcută în casă; 2 linguri cu pastă de roşii; 2 linguri cu ceapă tocată mărunt; o lingură cu ardei gras verde tocat mărunt; o lingură cu ardei roşu tocat mărunt; o lingură cu suc proaspăt de lămâie; un sfert de linguriţă cu sare. Pentru cartofi: ulei vegetal, 5-6 cartofi roşii. Preparare: Pentru sos: amestecă toate ingredientele şi lasă-le să se răcească pentru o oră. Înainte de servire scoate sosul din frigider şi lasă-l până ajunge la temperatura camerei. Pune uleiul la încins. Cât se încinge uleiul, curăţă cartofii şi taie-i pe lungime, apoi pune-i în apă rece cu gheaţă. Clăteşte-i de câteva ori în apă rece şi pune-i la uscat pe şerveţele. Când uleiul este încins, prăjeşte cartofii în patru porţii, fiecare câte 3 minute. Pune-i pe şerveţele. Lasă-i la temperatura camerei pentru 30 de minute. Reîncălzeşte uleiul, prăjeşte din nou în alte patru serii de câte trei minute. Pune-i din nou pe şerveţele cu o lingură de ulei, asezonează-i cu sare şi înmoaie-i în sosul andaluz.


CARTOFI DULCI COPŢI CU VINEGRETĂ ŞI BACON 


Ingrediente: 4 kilograme de cartofi dulci medii (aproximativ 7); câteva felii de bacon tăiate transversal în fâşii medii (aproximativ 200 de grame); o linguriţă de sare; jumătate de linguriţă cu piper negru; un sfert de ceaşcă cu ulei de măsline extra-virgin; 3 bucăţi de praz tăiate în felii subţiri; 2 linguri cu oţet de Sherry; 1 lingură cu apă. Preparare: Pune o tavă în partea superioară a cuptorului şi încinge-l la 230 de grade Celsius. Decojeşte cartofii dulci, taie-i în câte şase bucăţi şi împrăştie-i pe toată suprafaţa tăvii, pe o hârtie de copt. Prăjeşte baconul într-o tigaie la foc moderat amestecând, timp de 10 până la 15 minute, până se rumeneşte şi devine crocant. Strecoară grăsimea lăsată de bacon în tigaie şi pune-o peste cartofii din cuptor, amestecând. Bucăţile de bacon lasă-le la scurs pe un şerveţel care să absoarbă uleiul. Presară peste cartofi jumătate de linguriţă de sare, un sfert de linguriţă de piper şi lasă totul la copt 15-20 de minute, până când cartofii sunt fragezi, iar marginile lor sunt rumenite (timp de 45 de minute până la o oră). Baconul se pune din nou la prăjit într-o tigaie până devine extrem de crocant, peste el se pune prazul şi se lasă la rumenit. Se ia de pe foc. Se amestecă oţetul, apa, sarea şi piperul şi se pun toate peste cartofi, împreună cu prazul şi baconul prăjit. Se ornează cu praz verde.

CHIFTELUŢE DE CARTOFI 




Ingrediente: 8-10 cartofi mari; o lingură cu suc proaspăt de lămâie; 2 păstârnaci medii decojiţi şi raşi; un sfert de ceaşcă cu făină; 2 ouă mari; 3 linguri cu chives proaspăt, tocat mărunt; trei sferturi de linguriţă cu sare; un sfert de linguriţă cu piper negru; trei sferturi de cană cu ulei vegetal. Preparare: Încălzeşte uleiul. Decojeşte cartofii şi dă-i pe răzătoare, pune suc de lămâie şi amestecă. Pune cartofii pe un prosop şi strânge-i bine până lasă apa. Lasă-i să se usuce. Pune şi păstârnacul ras, făina, chives, sarea şi piperul şi amestecă până rezultă o compoziţie omogenă ca de chiftele. Încălzeşte uleiul la temperatură medie şi fă din toată compoziţia mici chifteluţe de cartofi. Pune-le la prăjit, câte patru, apăsând cu o spatulă până devin plate şi aurii. Pune-le pe un prosop de hârtie.

Sursa: glamour.ro
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts