Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

9 august 2016

Invață de la un nutriționist cum trebuie consumat oul pentru a-l transforma într-un veritabil medicament pentru organism

Gradul de prospetime si momentul din zi sunt criteriile cele mai importante de care trebuie sa tinem cont atunci cand mancam oua. Indiferent ca este de gaina, de gasca, de rata ori de prepelita, oul trebuie consumat cat mai proaspat si, 


de preferat, in prima parte a zilei. Iata cateva dintre secretele oualor dezvaluite denutritionistul Corina Zugravu:

Ochiurile preparate in apa se digera usor

Ouale ochiuri romanesti, sparte in apa fierbinte sau cele fierte putin care au galbenusul cleios sunt cele mai sanatoase. „Se digera mult mai usor decat cele fierte tare. Singurele persoane pentru care se mentin contraindicatiile sunt acelea care au probleme cu colecistul”, a precizat medicul Corina Zugravu, lector universitar UMF „Carol Davila” Bucuresti citat de doctorulzilei.ro.


Nu tineti oua sparte la frigider

„Albumina si lecitina din ou sunt doua substante care impiedica incarcarea arterelor cu grasimi rele”, explica nutritionistul.
Un ou pe zi nu va poate pune inima si arterele in pericol, spun specialistii. Conditia este insa ca acesta sa fie „bio”, sa provina de la pasari crescute la tara. „Trebuie sa verificati codul cu care sunt inscriptionate ouale din comert. Cand acesta incepe cu cifra 0, oul este „bio”, cand cifra este 1, inseamna ca pasarea a crescut la sol, in aer liber, iar cand cifra este 3, inseamna ca pasarea a crescut in baterie”, adauga Corina Zugravu.


Cum stii daca un ou este proaspat

Cea mai simpla metoda de a testa prospetimea oualor este sa le cufundati intr-un castron cu apa. Unul foarte proaspat se va lasa imediat la fund datorita greutatii sale. Unul mai putin proaspat, in care a patruns aerul, se va lasa mai greu la fund, iar daca este stricat va pluti.

O alta metoda de a verifica starea oualor este sa spargeti unul dintre ele intr-o farfurie. Daca galbenusul este rotund si compact si ramane in centrul oului, inseamna ca acesta este proaspat. In schimb, daca galbenusul se disperseaza, inseamna ca oul este vechi.


Alimente cu care nu trebuie combinate ouale

Cel mai bine este sa mancati oua dimineata. Sunt un furnizor important de energie si va pot tine de foame pana spre pranz. Spre seara, cand metabolismul incetineste, ouale devin un produs hipercaloric si greu de digerat.

Pe cat posibil, evitati combinatiile de oua, carnati si cartofi prajiti, deoarece sunt „adevarate bombe calorice”. O persoana care sufera de o boala a inimii, are colesterolul crescut sau alte probleme de metabolism este bine sa nu exagereze cu acest produs.

„Sfatul meu este sa manance un ou-doua pe saptamana sau sa isi faca omleta din doua albusuri si un singur galbenus”, recomanda expertul in nutritie.

Sursa – sanatate.bzi.ro
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts