Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

29 august 2016

Cum tratezi depresia? Dr. Vlad Stroescu: Depresia alterează felul în care privim realitatea/ Niciodata nu am fost pus în situatia în care să zic “nu mai am ce să vă fac”

Depresia este o tulburare a stării afective, care duce la apariția unei trăiri de tristețe sau de pierdere a interesului sau speranței pe o perioadă îndelungată de timp. Depresia se manifestă diferit de la o persoană la alta.


Din acest motiv se presupune că doar o mică parte din cei care suferă de depresie ajung să conștientizeze acest lucru și să se supună unui tratament corespunzător. Dr. Vlad Stroescu a explicat detaliat despre simptomele depresiei și cum poate fi aceasta tratată.

Dr. Vlad Stroescu: De cele mai multe ori e usor de recunoscut depresia, nu pune mari dificultati de diagnostic. Si cel afectat si cei din jur isi dau seama ca ceva nu este in regula, relatează medlive.hotnews.ro.

Exista mai multe tipuri de depresie:

Episodul depresiv major- pacientul are o stare atat de proasta incat nu are cum sa o confunde, ii afecteaza foarte tare viata. Nu mai poate merge la serviciu asa cum era inainte. De obicei, pacientul poate identifica momentul in care a inceput, isi da seama ca nu mai e cel care era. Acelasi lucru il sesizeaza si persoanele din jurul lui.
Dispozitia depresiva- chiar si cei ce sufera de ea au mari dificulti in a o comunica. Nu este o simpla tristeste.

Este o stare afectiva profund negativa, care se insoteste adesea de deznadejde, de sentimente de vinovatie, de neajutorare, de ganduri care se apropie din ce in ce mai mult de moarte. Pacientii isi pierd interesul pentru activitati care inainte le placeau.


Depresia altereaza felul in care privim realitatea.

In alte cazuri, depresia nu este atat de evidenta. Schimbarea nu este asa de brusca. Pacientul are simptome depresive moderate, niciodata nu intruneste criterii pentru un episod depresiv major.
Acest tip de depresie ii permite pacientului sa functioneaza pana la un punct, dar dureaza foarte multa vreme, minim doi an, iar uneori dureaza chiar si decenii.
Este important sa recunoastem aceste stari pentru ca ele pot schimba profund in rau viata unui om.

Cand este necesar ca un pacient sa mearga la medicul specialist?

Dr. Vlad Stroescu: Atunci cand te doare ceva, mergi la doctor.

Cele doua criterii pe care noi le folosim ca sa definim o boala psihica:

suferinta- este un factor pur subiectiv. Cat de mult sufera stie doar pacientul.
desfasurarea activitatilor zilnice, felul in care iti afecteaza viata.

Nu trebuie ca pacientul sa sufere singur. Este daunator sa iti imaginezi ca reusesti tu singur in intimitatea ta sa incerci sa iti controlezi trairile. Sa ai vointa si sa iesi din treaba asta inseamna sa faci tot ce trebuie ca sa fie mai bine, inclusiv sa mergi la doctor.

Cum stim catre cine ne indreptam cand avem o problema, la psiholog, psihiatru sau psihoterapeut?

Dr. Vlad Stroescu: Intr-un sistem functional nu pacientul trebuie sa stie unde trebuie sa mearga, ci medicul de familie, in mod ideal, care il poate orienta mai departe sau cei la urgente, daca este cazul.

Dar daca nu vrei sau nu poti sa faci asta, pana la urma conteaza mai putin incotro o iei, conteaza sa o iei intr-o directie, fie ca e la psihiatru, la psiholog sau la psihoterapeut. Noi lucram in echipa in zilele noastre, e datoria noastra sa va orientam mai departe. Important este primul pas.

Se poate vindeca o persoana de depresie?

Dr. Vlad Stroescu: Cand tratam un om cu depresie, scopul trebuie sa fie remisiunea completa, adica sa nu mai fie simptome.

Una dintre frumusetea meseriei mele este ca intotdeauna este loc de mai bine. Niciodata nu am fost pus in situatia in care sa zic “nu mai am ce sa va fac”.

Vezi aici Video:

Unele episoade depresive se vindeca, dispar pur si simplu, nu mai apar niciodata. Altele dispar cu tratament si reapar in alt moment al vietii. In situatii mai putin fericite, lucrurile se cronicizeaza si trebuie sa te lupti cu boala tot timpul.

Dar noi trebuie sa speram intotdeauna la ce e mai bine.



Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts