Folosite în medicina populară din cele mai vechi timpuri, florile de fân sunt un ajutor fără seamăn al sănătăţii şi totodată, un leac bun la toate. Pentru tratamentele naturale, cel mai bun este fânul la a doua coasă, numit otavă.
Fânul şi florile de fân, medicamente din natură
Fânul reprezintă un amestec de specii ierboase din familia gramineelor şi din peste 60 de specii de plante medicinale: trifoiul roşu, trifoiul alb, ghizdeiul, coada-şoricelului, drobiţa, pătlagina, cimbrişorul, busuiocul sălbatic, piciorul-cocoşului, clopoţeii, trifoiul de baltă, salvia de câmp, cicoarea, lipicioasa, sânziana galbenă, creţişoara, angelica, brânca-ursului, arnica, ţintaura ne informează topremediinaturiste.roFlorile de fân se obţin prin scuturarea fânului imediat după uscare. Dacă însă florile de fân nu au putut fi obţinute din timp, se poate folosi şi fânul ca atare, în acest caz mărindu-se doar concentraţia extractelor folosite de cinci ori.
Florile de fân au fost una din principalele „arme” terapeutice ale celebrului terapeut naturist şi preot Sebastian Kneipp – părintele medicinii naturale – , însă miraculoasele remedii nu au fost trecute cu vederea nici de alţi terapeuţi naturişti, printre care Kuhn, Suvorin, Maria Treben.
Băi cu flori de fân pentru reumatism
Tratamentul este deosebit de eficient în reumatism, deoarece la acţiunea antireumatică, analgezică şi antiinflamatoare articulară a plantelor se mai adaugă un proces amplu de dezintoxicare. Băile sunt contraindicate în boli cardiace şi vasculare.Se toarnă în cada cu apă fierbinte (la 39-41 grade celsius) 5 litri de extract complet de flori de fân, se acoperă cada cu o folie, astfel încât doar capul şi gâtul să iasă afară, restul corpului „inspirând” aburii de flori de fân din cadă.
Pentru ca temperatura apei să nu scadă, din când în când se mai adaugă infuzie fierbinte.
Băile se fac o dată la 2 zile, pe o perioadă de cel puţin 10 zile, apoi se reduc treptat.
Prepararea extractului complet de flori de fân
În 5 litri de apă se adaugă 7-10 mâini de flori de fân, care se lasă la înmuiat timp de 8-10 ore, la temperatura camerei – se seara până dimineaţa.Maceratul se filtrează şi se pune deoparte într-un vas. La florile de fân rămase se mai adaugă 3-4 mâini de flori proaspete şi se pune totul la fiert timp de 2 minute, în 5 litri de apă clocotită, apoi se lasă la infuzat timp de 20-30 minute. După răcire, acest decoct se filtrează şi se combină cu maceratul la rece obţinut iniţial. Preparatul obţinut se toarnă în apa de baie.
Băi cu flori de fân pentru dureri musculare
Băile cu flori de fân au efecte terapeutice deosebite şi în afecţiunile nervilor periferici, durerile musculare. Tratamentul are efecte blânde, de reglare a activităţii sistemului nervos central, precum şi de stimulare a nervilor periferici, de eliminare a durerilor musculare. Băile calde cu flori de fân sunt indicate în parezele uşoare, nevralgii, mialgii.Se fac băi generale calde, cu extract complet de flori de fân, cu o durată de 30 de minute, de 2-3 ori pe săptămână.
Sursa: topremediinaturiste.ro