Îmbogăţeşte orice reţetă cu aroma sa unică, inconfundabilă, şi are efecte benefice pentru sănătatea umană. În prezent, avem o serie de condimente simple care pot transforma orice mâncare într-o simfonie a gusturilor.
Aliment şi medicament
Unul dintre cele mai la îndemână condimente şi totodată, medicamente naturale, preţuit de mai toate popoarele europene, este busuiocul (Ocimum basilicum) – o sursă excelentă de vitamina A, magneziu, potasiu, fier şi calciu.
Proaspăt sau uscat, se pune în sosurile de tomate şi în sosurile albe, cu care se consumă pastele, pizza şi unele salate, însă poate fi folosit ca şi aromatizant în salatele de fructe, în compoturi şi chiar în dulceţuri.
Adăugat în stare proaspătă, la sfârşitul gătitului, sau sub formă de pulbere, acest condiment are beneficii majore pentru sănătate, prevenind printre cele mai grave boli. Iată doar câteva dintre cele mai importante beneficii şi motive pentru care busuiocul nu ar trebui să ne lipsească din alimentaţia zilnică:
Ateroscleroză
Adăugat în sosurile pentru paste, pentru salate sau a multor tipuri de pizza, busuiocul previne formarea plăcilor de aterom pe artere şi menţine elasticitatea vaselor sanguine.
Infarct
Condimentul protejează arterele coronare de depunerile de colesterol şi ajută la ţinerea sub control a tensiunii arteriale. Studiile de medicină experimentală arată că busuiocul are o acţiune foarte complexă la nivelul sistemului nervos central, protejând întregul sistem cardiovascular de efectele extrem de periculoase ale stresului.
Astm bronşic
În acelaşi timp, busuiocul protejează căile respiratorii de procesele inflamatorii ce favorizează apariţia astmului.
Toxiinfecții alimentare
Condimentarea cu busuioc a mâncărurilor ne fereşte de infecţiile tubului digestiv, deoarece substanţele volatile din această mirodenie păstrează alimentele nealterate mai mult timp.
Mutaţii ale celulelor, procese de malignizare
Consumat zilnic, condimentul previne mutaţiile celulelor, procesul de malignizare. Orientina şi vicenina (flavonoide hidrosolubile), două principii active din busuioc, protejează celulele organismului de acţiunea mutagenă a radiaţiilor ultraviolete, a radiaţiilor beta şi gamma.
Stres psihic intens
Consumat zilnic, busuiocul induce o stare de optimism şi de încredere, prevenind sau tratând stresul psihic intens şi tulburările neurovegetative.
Băutură energizantă, cu busuioc
Într-o sticlă se pune 1 litru de apă, 4 linguri de miere şi 1-2 rămurele uscate de busuioc. Se lasă totul la macerat timp de 12 ore, după care preparatul obţinut se filtrează şi se bea în mai multe reprize.
Sursa: topremediinaturiste.ro