Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

29 iulie 2016

Cancerul este opera societatii moderne: poluare, alimentatie, stil de viata. “Ne-am facut-o cu mana noastra”, spun cercetatorii

Cancerul, boala care in zilele noastre ucide peste sapte milioane de oameni anual in intreaga lume, era o boala aproape necunoscuta in antichitate. Cercetarea mumiilor a dezvaluit ca, pana recent in istorie, aparitia tumorilor era un fenomen extrem de rar. 


“Absenta aproape totala a tumorilor maligne la mumii arata ca afectiunile oncologice erau o raritate in antichitate, ceea ce demonstreaza ca boala este provocata de factori specifici societatii moderne, industrializate”, sustine Michael Zimmerman, profesor asociat la Universitatea Manchester informează medlive.hotnews.ro

Pentru a deslusi modul in care a aparut cancerul, prof. Zimmerman a cautat impreuna cu colega sa Rosalie David posibile referinte in literatura antica si a studiat evetualele semne ale prezentei cancerului la cadavrele mumificate. Dupa sute de astfel de analize si in ciuda faptului ca tumorile se conserva mai bine prin imbalsamare decat tesuturile sanatoase, cei doi nu au reusit sa identifice prezenta cancerului decat la o singura mumie.

Se stie ca locuitorii Egiptului antic aveau speranta de viata cu mult mai scazuta decat oamenii din epoca moderna, insa cercetatorii nu considera ca acest argument explica absenta cancerului, atata timp cat s-a demonstrat ca vechii egipteni sufereau totusi de alte boli specifice batranetii, precum ateroscleroza sau osteoporoza.

Nici studiul fosilelor animale nu a oferit mai multe indicii, prezenta cancerului fiind amintita doar in cateva cazuri, si acelea controversate, arata Nature Reviews Cancer. In plus, din mii de fragmente osoase apartinand oamenilor de Neanderthal studiate, intr-o singura situatie se poate discuta de posibila prezenta a cancerului.

In ceea ce priveste referirile la cancer din literatura antica egipteana, acestea sunt extrem de rare, iar simptomele descrise par sa fie mai degraba provocate de lepra sau varice. Primii care au definit cancerul ca boala si au facut distinctia intre tumorile maligne si cele benigne au fost grecii, insa cercetatorii britanici nu au reusit sa stabileasca daca acest lucru indica o incidenta crescuta a bolii sau pur si simplu o imbogatire a cunostintelor despre medicina.

Primele descrieri ale unor operatii de indepartare a unor tumori canceroase apar abia in secolul al XVII-lea, iar primele descrieri ale tumorilor apar abia in urma cu 200 de ani: cancerul testicular la cosari, in 1775, si cancerul nazal la persoanele care obisnuiau sa prizeze tutun, in 1761.

“In societatile industrializate, cancerul este a doua cauza de deces dupa bolile cardiovasculare, insa in antichitate era o boala extrem de rara. Nimic din mediul natural nu poate provoca cancerul, deci cancerul este o boala provocata de om, prin poluare si modificarile aduse dietei si modului de viata”, a explicat Rosalie David.

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts