Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

29 iulie 2016

Avandia, medicament interzis in UE, compensat in Romania - FACTORI DE RISC PENTRU CANCER PE CARE II STIM MAI PUTIN SAU DELOC

Jurnalul Naţional a descoperit că, pe ultima lista a medicamentelor compensate, se află şimedicamentul pentru diabetici – Avandia, responsabil cu creşterea riscului de infarct miocardic cu până la 70 la sută.


Medicamentul a fost interzis în toata Uniunea Europeană însă România îl comercializează în farmacii .. compensat.

Dana Grecu, împreună cu invitaţii ediţiei de joi a emisiunii “La ordinea zilei“, au cerut explicaţii Agenţiei Naţionale a Medicamentelor (ANM). “Agenţia Naţională a Medicamentelor nu are cum să bănuiască că s-a petrecut o sincopă între depozit şi farmacii. În plus, lista medicamentelor compensate nu ţine de agenţie. Listele sunt elaborate de comisii speciale” a declarat la Antena 3, Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale a Medicamentelor, precizând că medicamentul cu pricina nu a fost retras de pe piaţa farmaceutică ci doar suspendat temporar.



Antena3: Persoanele cu boli psihice, tratate doar cu diazepam. Nu mai sunt medicamente


Persoanele cu boli psihice internate la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu sunt tratate doar cu diazepam. Farmacia spitalului nu a mai primit de un an medicamentele necesare pacienţilor.

Medicamentele pentru bolnavi lipsesc din luna noiembrie a anului trecut, cu toate că necesarul de pastile este trimis în mod regulat conducerii spitalului Târgu Jiu. Din păcate, medicamentele primite sunt foarte puţine şi nu ajung pentru mult timp. Medicul de pe secţia de Psihiatrie refuză să dea explicaţii în legătură cu lipsa medicamentelor.

Farmacistul-şef spune că, de un an, duce o luptă oarbă cu pentru a rezolva cererile de antidepresive. Conducerea spitalului promite că în perioada următoare va face tot posibilul ca bolnavii să poată fi trataţi medicamentele necesare.



Antena3: Apa otrăvită. Zeci de copii intoxicaţi cu nitriţi, la Iaşi


Zeci de copii din Iaşi au ajuns la spital, intoxicaţi cu diferite substanţe din apa pe care o beau în fiecare zi. Autorităţile sanitare spun că sute de fântâni au apa otravită cu nitriţi şi nitraţi, substanţe extreme de toxice.

Zeci de primari au fost amendaţi pentru că nu au luat măsuri de avertizare sau închidere a fântânilor periculoase.

Mulţi oameni din localităţile ieşene folosesc apa din fântânile din curte, care însă nu este bună de băut. Deşi primăriile au obligaţia să verifice, anual, calitatea apei din fântâni, multe autorităţi nu fac acest lucru.

Primarii spun că analizele de apă costă şi până la 300 de lei pentru fiecare fântănă. Şi cum în unele localităţi sunt şi 100 de fântâni, primăriile nu dispun de atâţia bani.

Specialiştii de la Agenţia de Mediu au găsit şi sursa contaminării apei din fântâni: folosirea in exces a ingrasamintelor chimice.

Copiii sunt cei mai expuşi, pentru că nitriţii din apă provoacă blocarea oxigenării organismului şi poate duce la deces.

Mulţi oameni uită însă de riscuri şi consumă apa otrăvită. Mai mult, multe reţele de apă făcute cu investiţii de milioane de euro nu sunt folosite pentru că apa de la robinet este prea scumpă, iar oamenii nu au bani.


Romania Libera: România: Cancerul omoară 182 de oameni la suta de mii de locuitori


Statisticile Europene indică faptul că în 2009 România a fost peste media UE în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer, cu 182 de cazuri la suta de mii de locuitori, dar sub media înregistrată de Danemarca, Cehia sau Ungaria, aceasta din urmă cu aproape 250 de cazuri la suta de mii de locuitori, informează Mediafax.

Datele statistice din ultimii ani situează România printre ţările cu mortalitate peste media UE de sub 170 de cazuri de suta de mii de locuitori. Rata mortalităţii în România este mult mai mare comparativ cu ţări precum Cipru, Finlanda şi Suedia, dar mult mai mică faţă de Polonia şi Ungaria, arată un raport al Comisiei Comunităţilor Europene, care a fost prezentat, joi, la conferinţa privind Zilele Medicale ale Institutului Oncologic “Prof. Dr. Alex.Trestioreanu”, din Capitală.

Există o tendinţă la creştere lentă, dar progresivă a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer, valabilă pentru mediile urban şi rural şi ambele sexe, cu precadere la cel masculin, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Institutului Oncologic Bucureşti (IOB), prof dr. Rodica Anghel.

Potrivit medicului, din punctul de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statisticile recente arată că la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, prostată, stomac şi vezica biliară. La femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital, respectiv col uterin, corp uterin, ovar, de cancerele colorectal şi bronhopulmonar.

Raportul Comisiei Comunităţilor Europene arată că, în 2006, cancerul constituia cea de-a doua cea mai frecventă cauză de deces, după afecţiunile circulatorii, fiind răspunzător de două decese din zece în rândul femeilor şi de trei decese din zece în rândul bărbaţilor, ceea ce înseamnă că în fiecare an, 3,4 milioane de europeni sunt diagnosticaţi cu cancer, majoritatea acestora suferă de forme de cancer mamar, colorectal sau de plămâni.

În cazul bărbaţilor, cancerele cu cele mai mari rate de incidenţă au fost cancerele de prostată, pulmonar, colorectal, vezică urinară şi oral, potrivit unui raport al Comission of European Communities şi al European Cancer Observatory. Aceste cancere înseamnă în jur de 62 la sută din total cancere incidente. Cancerele cu cele mai mari mortalităţi au fost cancerul pulmonar, colorectal, de prostată şi cancerul de stomac. Aceste cancere înseamnă aproape 55 la sută din decesele prin cancer.

În cazul femeilor, cancerele cu cele mai mari incidenţe au fost cancerul de sân, apoi cancerele colorectal, pulmonar, corp uterin şi cancerul de col uterin şi ovarian. Aceste cancere înseamnă în jur de 54 la sută din total cancere incidente. Cancerele cu cele mai mari mortalităţi au fost cancerul mamar, cel colorectal, cancerul pulmonar, ovarian si de pancreas. Aceste cancere însemnând aproape 53 la sută din decesele prin cancer.

De asemenea, Agenţia Internaţională de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a estimat că,pentru anul 2008, la nivel mondial au fost peste 12,4 milioane de cazuri noi de cancer, la peste 6,5 milioane bărbaţi şi 5,7 milioane femei. Numărul de decese cauzate de cancer a fost de 7,6 milioane, dintre care aproape 4,3 milioane bărbaţi şi 3,3 milioane femei. Mai mult, în aceeaşi perioadă erau peste 28 de milioane persoane în viaţă, la cinci ani de la diagnosticul iniţial de cancer, potrivit IARC şi OMS.

Peste jumătate din cazurile incidente şi două treimi din decesele cauzate de cancer au apărut în ţările cu venituri mici şi mijlocii.

Aceste statistici au fost prezentate, joi, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Zilele Medicale ale Institutului Oncologic “Prof.Dr.Alex.Trestioreanu” şi de Conferinţa Societăţii Române de Radioterapie, la care au fost discutate subiecte privind tratamentul multidisciplinar complex al afecţiunilor neoplazice, cu accent deosebit pe tratamentele molecular ţintite, tehnicile moderne de iradiere şi procedeele chirurgicale inovatoare utilizate în tratamentul pacienţilor cu afecţiuni neoplazice, cum ar fi cancerul pulmonar, mamar, al colului uterin şi cancerele tubului digestiv.

La sesiunea de cancer pulmonar au fost prezenţi prof. Thomas Brodowicz şi prof. Walter Klepetkola de la Universitatea din Viena, iar la sesiunea dedicată tehnicilor moderne de iradiere a fost invitat prof. Kayihan Engin din Turcia. La sesiunea alocată tratamentelor moleculare ţintite participă profesorul Cristoph Zielinski de la Spitalul AKH Viena, vorbeşte despre tratamentul modern cu anticorpi monoclonali.


Ziare.com: Factori de risc pentru cancer la care nici nu te gandea


Numarul cazurilor de cancer este in crestere, iar experti din intreaga lume fac cercetari pentru a descoperi cauzele acestei boli. Dovezile care leaga unii factori de risc de diferite forme de cancer sunt puternice. Este vorba de imbatranirea populatiei (persoanele in varsta au un risc mai mare din cauza imbatranirii celulelor), o alimentatie proasta, fumat,sedentarism.

De asemenea, si alcoolul este un alt factor clar, un studiu recent aratand ca si cantitati mici consumate frecvent – circa 175 de militri de vin zilnic – au marit riscul de cancer la san la femei cu 15%.

Posibili factori de risc, chiar daca au o pondere mai mica decat cei de mai sus, sunt insa multi, iar Daily Mail a cerut parerea unor specialisti pentru a afla si cativa dintre acestia.


1. Bauturile fierbinti


Consumarea ceaiului fierbinte a fost asociata cu un risc crescut de cancer esofagian, in cadrul unui studiu iranian. Comparativ cu ceaiul baut cald (sub65 de grade Celsius), cel fierbinte (65-69 grade) a fost asociat cu un risc dublu de cancer esofagian, iar cel foarte fierbinte (70 grade sau mai mult) cu un risc de opt ori mai mare.

De asemenea, consumarea unui ceai in mai putin de doua minute dupa ce a fost turnat in ceasca a fost asociata cu un risc de cinci ori mai mare, comparativ cu a-l consuma la patru sau mai multe minute dupa ce a fost turnat.


2. Telefoanele mobile


Chiar anul acesta, Organziatia Mondiala a Sanatatii a admis ca utilizarea acestora poate cauza cancer.Mai multe cercetari sugereaza ca folosirea telefoanelor mobile creste riscul dezvoltarii cancerului la creier, iar unii experti sfatuiesc oamenii sa foloseasca frecvent dispozitivele hands free si sa dea SMS-uri mai des in loc sa sune.

Dezbaterile asupra riscului provocat de acestea sunt insa intense si parerile impartite;un alt studiu a ajuns spre exemplu la concluzia ca utilizatorii de mobile nu au un risc mai mare de a face cancer la creier decat alte persoane.

Lipsa studiilor pe termen lung ingreuneaza stabilirea cu certitudine a unui risc, iar o problema in realizarea acestora este ca tehnologia, si deci si tipul de radiatie, se schimba frecvent.


3. Carnea fripta prea tare


Un studiu realizat in Norvegia si dat publicitatii chiar in aceasta luna sugereaza ca o substanta numita HCA, gasita in carnea fripta prea tare, cu portiuni de arsura, a fost asociata, in cantitati ridicate, cu un risc crescut de cancer la colon.

Si in aceasta privinta este nevoie de mai multe studii, dar oricum au mai fost si alte cercetari care au aratat ca gatitul carnii la termperaturi ridicate, pana cand se arde, poate produce substante cancerigene.


4. Mostenirea genetica


Unele persoane cred ca multe cazuri de cancer au drept cauza mostenirea genetica, dar expertii sunt de parere ca doar 5-10% dintre cancere pot fi legate de gene. Este un factor de risc pe care nu il poti influenta, dar un stil de viata sanatos si mai ales sa nu fumezi joaca un rol important.


5. Constipatia


Deocamdata nu exista studii certe nici in acest caz, dar se crede ca aceasta problema a sistemului digestiv creste riscul de cancer la colon, materia care sta acolo mai mult timp putand cauza o modificare in mucoasa colonului.

Pana acum s-a remarcat ca incidenta cancerului la colon este mai mica in Orientul Indepartat,zona in care oamenii au un tranzit mai bun deoarece se consuma multe fibre si legume(o alimentatie bogata in fibre reduce riscul de cancer, fapt confirmat de multe cercetari).


6. Recipientele din plastic


O substanta chimica larg folosita in recipientele din plastic pentru mancare, numitabisfenol-A (sau BPA), poate fi un factor de risc pentru cancerul la san, conform unor studii.

De asemenea, se crede ca incalzirea unor alimente in recipiente din plastic, la microunde, poate duce la eliberarea unor substante carcinogene in mancare, dar in acest sens nu exista dovezi. Consumarea multor produse procesate, care se pot prepara la microunde, poate fi insa un indicator al unui stil de viata nesanatos, putand insoti factori de risc ca sedentarismul.


7. Puii cu hormoni


Hormonii folositi pentru a stimula cresterea puilor din unele ferme pot mari nivelul de estrogen la oameni, iar o astfel de crestere este asociata cu cancerul la san. Unii experti spun insa ca trebuie sa mananci o cantitate foarte mare de astfel de carne de pui pentru ca riscul de cancer sa creasca.


8. Terapia de substitutie hormonala


In ultimii ani s-a vorbit des despre legatura dintre terapia de substitutie hormonala (care amelioreaza simptomele menopauzei) si cresterea riscului de cancer de san, ovarian si de uter (teoria este ca hormonii incurajeaza cresterea tumorilor canceroase).

Unii specialisti sunt insa de parere ca daca se recurge la aceasta terapie doar cativa ani nu creste foarte mult riscul, dar, cu cat este utilizata mai mult, cu atat este mai periculoasa. La cinci ani dupa oprirea ei riscul de cancer va fi acelasi ca la o femeie care nu a apelat niciodata o astfel de terapie.


Jurnalul national: Mâncatul în mare viteză, bombă cu efect întârziat (studiu)


Un sandwich înghiţit în mare viteză între două reuniuni, o felie de pâine cu unt mâncată în maşină, un croissant luat pe fugă înainte de serviciu – sunt obiceiuri care fac parte din viaţa zilnică. Însă, într-o societate în care totul trebuie să meargă repede şi bine, mâncatul în mare viteză poate duce la o moarte prematură, scrie 7sur7.be.Potrivit unor cercetători neo-zeelandezi, cine mănîncă repede prezintă un risc crescut de obezitate, lucru pus în evidenţă de un studiu japonez din 2008, care arătase că mâncatul rapid triplează riscul de a deveni supraponderal.

“Mâncatul în mare viteză afectează semnalele de saţietate… Sunt necesare circa 20 de minute pentru ca semnalele de saţietate să ajungă la creier. Altfel spus, mâncatul prea rapid umple prea mult stomacul. Înseamnă că aţi mâncat prea mult”, spune profesorul Ian McDonald de la Universitatea Nottingham. Specialistul arată în Daily Mail că “mulţi adulţi dezvoltă acest obicei din copilărie, când sunt nerăbdători să se ridice de la masă”. În plus, mâncarea în exces creşte riscul refluxului gastric. Când cineva mănâncă repede, înghite şi mult aer, ceea ce poate spori disconfortul: prea mult aer în sistemul digestiv dă naştere la balonări.

Ca să nu apară probleme legate de o alimentaţie prea rapidă, este recomandabil să se adopte câteva reguli:
1. O masă trebuie să dureze destul timp. Sunt necesare 20 de minute pentru trimiterea semnalelor spre creier.
2. Se mănâncă la masă şi nu în faţa televizorului sau făcând şi altceva. Unei mese trebuie să i se aloce cel puţin o jumătate de oră.
3. Alimentele trebuie mestecate. Se evită astfel înghiţirea unei cantităţi prea mari de aer. În timpul mestecatului, se salivează mai mult, iar digestia este mai bună.

4. Se bea apă plată. Apa rămâne cea mai bună băutură, printre altele pentru că nu conţine zahăr. Băutul cu paiul introduce aer în tubul digestiv, aşa încât este recomandabil să se bea direct din pahar, sticlă, etc.

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts