Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

2 iunie 2016

Beti deobicei vitamine efervescente? Ar fi bine sa stiti ca aceste vitamine contin multe arome si indulcitori

Cati dintre noi ne gandim in momentul in care medicul sau farmacistul ne recomanda o doza de vitamine efervescente sau minerale sa citim si prospectul cutiei de vitamine. Probabil foarte putini dintre noi. Dar aceste suplimente atat de folosite atunci cand suntem stresati, ne-a lovit o raceala sau ne simtim slabiti ascund de multe ori mai multe E-uri decat sucurile acidulate. 


Si nu este de mirare, pentru ca aceste vitamine efervescente, care se presupune ca sunt usor de absorbit de organism, au de cele mai multe ori un gust foarte bun si le putem consuma precum am bea un suc de portocale informează nutritie.bio

Totusi, gustul de portocale sau mandarine si aceasta efervescenta cand le aruncam in paharul cu apa vin cu un cost: numarul de E-uri.

De altfel, multe dintre vitaminele din suplimente prezinta si riscuri daca le consumam pe termen lung sau nu are sens sa le luam atata vreme cat le gasim in multe surse naturale, deficientele fiind foarte rare.


Insa, vitamine efervescente sunt mult mai periculoase pentru sanatate decat cele comprimate. Dupa un studiu rapid asupra listei de ingrediente inactive si a excipientilor celor mai populare vitamine si multivitamine pe care le gasim in farmacii, am constatat ca majoritatea au cel putin 5 E-uri printre ingrediente si multe dintre ele contin chiar si periculosul aspartam, un indulcitor care s-a dovedit foarte nociv pentru sanatatea omului.

Mai jos gasiti o lista pe care o vom actualiza si completa constant cu vitamine efervescente si minerale si numarul de E-uri din compozitia lor. Din nefericire, chiar si unele vitamine pentru copii contin un numar foarte mare de E-uri, desi toleranta copiilor la astfel de aditivi este mult mai redusa fata de adulti. 



Multi-vitamine efervescente



Supradyn, multivitamine de la Bayer – cel putin 8 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: agenti de volum: sorbitol (E420) si maltitol (E965), acidifianti: acid citric (E330) si hidrogenocarbonat de sodiu (E500), carbonat de sodiu (E500), clor, indulcitori: aspartam (E951) si acesulfam-K (E950), agent de legare: povidona, agent de dezintegrare: crospovidona, antispumanti: esteri de sucroza ai acizilor grasi (E473)

Zdrovit Vitamine efervescente si minerale- cel putin 5 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: regulatori de aciditate: acid citric (E330), bicarbonat de sodiu (E500), fructoza, colorant extract de sfecla rosie (E162), indulcitori: aspartam (E951), acesulfam-K (E950)

Energy Now, energizant pe baza de cofeina si vitamine de la Power Health – 5 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: acidifiant acid citric (E330), regulator de aciditate bicarbonat de sodiu (E500), colorant pulbere din radacina de sfecla rosie (E162), indulcitori: aspartam (E951) si acesulfam-K (E950)


Multivitamine Doppel Herz Aktiv A-Z – cel putin 6 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: acid malic (E 296), acid citric (E 330), agent de afanare – bicarbonat de sodiu (E500), arome, antiaglomeranti (amidon de porumb, maltodextrina), indulcitori: ciclamat de sodium (E 952) si zaharina sodica (E 954), aroma (suc de sfecla rosie pulbere din maltodextrina si concentrat de suc de sfecla rosie), colorant riboflavin-5’-fosfat (E 101a).


Calciu si unele vitamine efervescente


Cal-C-Vita, Bayer – cel putin un E

Ingrediente inactive si E-uri: arome, aspartam (E951)

Ca+Mg+Zn+Vitamina D3, Laboratoarele Remedia – cel putin 4 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: acid citric (E330), corector de aciditate citrat de sodiu (E331), agent de incarcare izomalt (E953), aroma de portocala, indulcitor natural din extract uscat de frunze de stevia, colorant riboflavina (E101)


Redoxon Double Action (vitamina C si zinc), Bayer – cel putin 6 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: agent de ingrosare sorbitol (E420), acidifiant carbonat hidrogen de sodiu (E500), colorant betacaroten (E160a), aroma de portocala, agent de ingrosare carbonat de sodiu (E500), intensificator de aroma clorura de sodiu (sare), indulcitori: aspartam (E951), acesulfam-K (E950), aroma de mandarina

Calciu+D3 Osteo 1000, Doppel Herz- cel putin 7 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: acid malic (E 296), acid citric (E 330), agent de afanare – bicarbonat de sodiu (E500), arome, agent de incarcare (amidon de porumb), agent antiaglomerant fosfat de calciu (E341), indulcitori: ciclamat de sodiu (E 952) si zaharina sodica (E 954), aroma, colorant (riboflavin-5’-fosfat – E 101a).


OsteoZONE Vital, Labormed – cel putin 5 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: acid citric (E330), hidrogen carbonat de sodiu (E500), inulina, aroma de portocala, ciclamat de sodiu (E952), amidon de porumb, pulbere de radacina de sfecla, zaharina sodica (E954), aroma de lamaie, riboflavina-5 fosfat (E101).

Calciu cu vitamina C, Sandoz – cel putin 6 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: beta-caroten (E160a), maltodextrina, guma arabica, sorbitol (E420), ulei esential de portocale, ulei esentialde lamaie, alcool izopopilic, extract din arbore de China, extract din radacina de gentiana, acid citric (E330), aroma de lamaie, ulei de lamaie concentrat, tocoferol (E307), maltodextrina, macrogol4000, zaharina sodica (E953), hidrogenocarbonat de sodiu (E500), zahar.
Vitamine gumate pentru copii


Ministelari cu Omega3, Walmark – cel putin 8 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: manitol (E421), glicerol (E422), gelatina (E441), trigliceride, aroma de portocale, Xylitol (E967), ceara de albine (E901), extract de lecitina din soia (E322), celuloza (E460), retinyl palmitate, colorant oxid feros (E172).

Redoxitos, vitamina C de la Bayer – cel putin 3 E-uri

Ingrediente inactive si E-uri: zahar, sirop de glucoza, gelatina porcina (E441), acid citric (E330), aroma de portocale, jeleu filmat cu gust de portocale (E120), apa purificata
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts