Cunoscute şi sub denumirea de ‘’arzătoare de grăsime’’, anumite substanţe biologic active sunt considerate mici arme secrete care ajută la topirea kilogramelor în plus şi la obţinerea unui abdomen plat.
Iată care sunt cele mai importante substanţe active:
Vitamina C – extrage grăsimea
Vitamina C este o substanţă biologic activă care susţine secreţia noradrenalinei (neurotransmiţător). Acest hormon al stresului este de mare ajutor în depăşirea în mai bune condiţii ale situaţiilor stresante, fiind totodată responsabil pentru transformarea în energie a unei părţi semnificative din grăsimea depozitată în corp. ajunge rapid pe căile sistemuli nervos, până la celulele adipoase, de unde extrage grăsimea. Pentru menţinerea constantă a nivelului de vitamina C, se recomandă consumul a 5 porţii de fructe şi legume, repartizate pe toată durata zilei. Sfat: cu cât fructele sunt mai acre, cu atât mai multe grăsimi vor fi eliminate; spre exemplu, foarte bune pentru pierderea kilogramelor în plus sunt lămâile, kiwi, coacăzele, grapefruit-urile sau strugurii.
Magneziul – sparge celulele adipoase
Magneziul este o substanţă care stimulează metabolismul la nivel celular, spărgând celulele adipoase. Surse bune de magneziu sunt leguminoasele şi produsele din făină integrală. Este demonstrat faptul că persoanele care mănâncă pâine albă duc lipsă de magneziu, motiv pentru care sunt predispuse la îngrăşare. Prin îndepărtarea stratului superficial al bobului de grâu (pentru obţinerea făinii albe), magneziul este îndepărtat în proporţie de 80%.
Colina – întăreşte celulele
Colina este prezentă în învelişul protector al neuronilor, inclusiv al celor care alcătuiesc creierul. În cazul în care colina lipseşte, hormonii stresului vor fi eliberaţi în cantitate limitată la celulele adipoase. Prin urmare, este indicat consumul zilnic al alimentelor cu conţinut ridicat de colină: produse din soia, lapte, gălbenuş de ou, leguminoase, carne şi conopidă.
Metionina este un aminoacid care conţine sulf, despre care se poate spune că reprezintă motorul descompunerii lipidelor, întrucât participă la producerea adrenalinei – hormon ‘’mâncător’ de grăsimi. Persoanele supraponderale, care se simt deseori obosite şi apatice, au în realitate, prea puţină metionină în sânge. Pentru a preveni aceasta, se consumă zilnic produse din soia, brânză, iaurt, linte, gălbenuş de ou, carne, peşte sau pasăre.
Metionina – descompune lipidele
Taurina – atacă grăsimile în timpul nopţii
Taurina este un aminoacid care sprijină glanda hipofiză în secretarea hormonilor de creştere. Aceşti hormoni devin activi în special în timpul nopţii, topind depozitele de grăsime. Mai mult, taurina participă la sinteza acidului choleic, despre care este cunoscut faptul că joacă un rol important în arderea grăsimilor. Surse naturale de taurină (se constituie parţial din metionină) găsim în crustacee precum crabii sau scoicile, sau în carne.
Exemplu de meniu ideal
Dimineaţa: o felie de graham (magneziu) cu o linguriţă de unt slab în grăsimi; 30 gr. brânză degresată (metionină); 1 pahar de suc de grapefruit (vitamina C) Între mese: 2 fructe kiwi (vitamina C) La prânz: 100 gr. carne pasăre (colină, metionină, taurină), pe grătar, cu puţină sare şi piper, şi cu câteva picături de sos de soia (colină metionină); ca garnitură: 200 gr. conopidă fiartă în aburi (vitamina C, colină), asezonată cu nucşoară şi 2 cartofi fierţi presăraţi cu pătrunjel Între mese: 125 gr. struguri (vitamina C) sau 1 pahar de suc de lămâie proaspăt stors (vitamina C) Seara: salată din 80 gr. creveţi (taurină), 100 gr. salată verde, câte o jumătate de roşie şi ardei gras (vitamina C) şi 50 gr. mazăre (colină, magneziu); sosul se face din iaurt degresat (metionină), zeamă de lămâie (vitamina C) şi verdeţuri la alegere; pentru gust, se adaugă puţină sare şi piper.
Sursa: topremediinaturiste.ro