Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

9 iunie 2016

Cum va poate imbolnavi propria casa

Etapele pe care le-ati parcurs in a conserva caldura in casa dumneavoastra, prin acoperirea crapaturilor si izolarea termica, v-ar putea pune sanatatea in pericol.Climatizarea si alte masuri economice, alaturi de noi materiale de constructie, au fost introduse in realizarea caselor fara a considera efectele acestora asupra sanatatii omului. Rezultatul este un nivel inalt de contaminanti si umiditate.


Industria cladirilor a recomandat, mai bine de 30 de ani, climatizarea caselor pentru a economisi energie. Dar, practic, totul din casa in ziua de astazi este realizat din materiale sintetice care emana sute de chimicale periculoase.

Prin izolarea termica a casei, toate substantele chimice care cauzeaza probleme de sanatate sunt captate in propria locuinta. Unele dintre aceste substante sunt cancerigene bine-cunoscute.
In plus, casele bine izolate sunt un mediu perfect pentru umezeala – probabil de la sistemul de racire – se formeaza mucegai, care afecteaza persoanele cu astma si alergii. Umiditatea ridicata incurajeaza, de asemenea, acarienii de praf.

Asadar, cele mai comune chimicale, problemele de sanatate pe care le produc, si locurile unde se afla in locuintele din ziua de azi, sunt:

Formaldehida:
Un cancerigen recunoscut, formaldehida cauzeaza dureri de cap, tuse, stare de greata, ameteala, si iritarea ochilor, nasului si gatului. Se gaseste in covoare, pal, compusii de etansare, placile tavanului, vopsele, perdele, mochete, cuptoarele pe gaz, prosoapele de hartie, tapiterie, lacuri de vernisat, adezivi si in fumul de tigara.

Benzenul:
Expunerea pe termen lung poate cauza cancer. Benzenul afecteaza sistemul imunitar si poate cauza dureri de cap, confuzie, somnolenta, tremuraturi si bataie rapida a inimii. Se afla in vopsele, pal, placile tavanului, adezivi, compusii de etansare, apa cu clor de la robinet, linoleum, imprimantele electrofotografice, fumul de tigara si lacurile de vernisat.

Xilenul: Inhalarea vaporilor de xileni slabeste sistemul central nervos si cauzeaza dureri de cap, stari de greata, afectarea memorie pe termen scurt, dureri abdominale si voma. Expunerea severa a dus la vatamarea rinichilor si a ficatului. Xilenul se gaseste in tapet, compusii de etansare, solventi, placile tavanului, linoleum si adezivi.

In conditiile majorarii preturilor la energie, solutia nu este o ventilatie mai buna. Prin aceasta, nu se face altceva decat un schimb de substante poluante, cele de dinauntru cu cele de dinafara, pierzandu-se in acelasi timp energie.


Solutia consta in purificarea mediului interior prin acesti cinci pasi simpli:

1. Achizitionati plante de interior. Obisnuitele plante de interior pot ajuta la purificarea aerului prin abilitatea lor naturala de a absorbi toxinele prin frunzele si radacinile lor si de a le transforma in nutrienti. In plus fata de curatarea aerului, plantele reduc umiditatea crescuta la nivelul sanatos.
Capacitatea plantelor de a purifica aerul a fost dovedita de proiectul NASA numit BioHome, experiment in care s-a cautat o solutie de a face aerul sigur in medii inchise, precum in navele spatiale, medii pline de substante chimicale periculoase. BioHome a fost realizat in intregime din materiale sintetice si a fost foarte bine izolat, cauzand oricarei persoane care intra arsuri ale ochilor si dificultati in respiratie. De indata ce au fost adaugate plante, calitatea aerului a fost imbunatatita si acele simptome au disparut. O analiza a aerului a indicat faptul ca substantele periculoase au disparut.

2. Utilizati produse de curatenie eco. Nu cumparati produse care afiseaza avertismente, considerati direct ca nu e sigur sa le folositi. De fapt, va puteti crea propriile produse de curatenie, ca de exemplu, inlocuiti inalbitorul cu otet in curatenia locuintei.

3.
Cumparati produse care emit cantitati mici de chimicale. Exista unele produse, precum covoare, vopsele si materiale de constructie, care sunt create special sa nu emita cantitati mari de chimicale.

4.
Incercati lampile din sare. Lampile din sare sunt realizate dintr-o bucata de sare care a fost scobita pentru a face loc unui bec sau unei lumanari. Incalzirea sarii produce ioni negativi care ajuta la purificarea aerului de praf, fum, bacterii si alte substante poluante.

5. Folositi filtre de interior. Filtrele HEPA (High Efficiency Articulate Air) retin particulele fine de praf si alte particule daunatoare, dar trebuie inlocuite regulat, deoarece pot deveni un mediu potrivit pentru bacterii. Cel mai bun loc pentru un astfel de filtru este in dormitor.

Cel mai bun mod de a avea o locuinta bine izolata termic si economica din punct de vedere energetic, si, in acelasi timp sigura pentru sanatate, este printr-o combinatie de plante de interior si filtre. Prin aceste simple modificari, puteti controla atmosfera din locuinta dumneavoastra.
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts