Se spune despre cafea ca este una dintre cele mai sanatoase bauturi, dar nu este un superaliment precum ceaiul verde, care bate cafeaua ca putere antioxidanta. Totusi, bautorii de cafea trebuie sa stie ca prin adaugarea unor simple ingrediente pot transforma o simpla cafea intr-un superaliment cu o actiune antioxidanta mult mai puternica.
De altfel, cafeaua greceasca ar putea fi chiar secretul longevitatii asa cum reiese din studiul locuitorilor din insula greceasca Icaria, unde oamenii nu doar ca imbatranesc mai tarziu, dar sunt si mult mai sanatosi chiar pana la ultimii ani de viata. Cercetatorii cred ca o ceasca de cafea greceasca fiarta este ceea ce ii face pe icarieni mai sanatosi.
Collective Evolution prezinta cateva ingrediente pe care putem sa le adaugam cafelei de zi cu zi pentru a o transforma in superaliment:
Uleiul de cocos
Uleiul de cocos este unul dintre cele mai sanatoase uleiuri pe care le putem folosi la gatit, fiind foarte bogat in grasimi sanatoase. Are proprietati anti-microbiale si anti-inflamatoare. Va conferi cafelei negre un gust mai bun si va spori portia de energie pe care o veti obtine dintr-o ceasca.
Cardamonul
Acest condiment destul de rar folosit in bucataria romaneasca este bogat in vitamina C, fier, fibre si electroliti. Cardamonul este folosit in tratamentul diverselor afectiuni digestive, dar are si proprietati anti-cancerigene, luptand si cu depresia. Va oferi o aroma deosebita, la care s-ar putea sa nu mai renuntati, si veti transforma cafeaua intr-un superaliment.
Scortisoara
Scortisoara este un adevarat superaliment, cu zeci de proprietati benefice pentru sanatate. Este recomandata pentru reglarea tensiunii arteriale, reduce durerile, imbunatateste dispozitia si ajuta in procesul de pierdere a kilogramelor in plus. Cel mai bun sortiment de scortisoara este cel de Ceylon, intrucat are cele mai mici doze de cumarina, o substanta chimica toxica. Adaugata in cafea, nu doar ca transforma bautura intr-un superaliment, dar ii da si o aroma incredibila. Pe langa scortisoara, cuisoarele, nucsoara si ghimbirul sunt alte condimente care sporesc puterile antioxidante ale cafelei.
Pudra de cacao
Cacaua este un superaliment binecunoscut pentru dozele mari de antioxidanti, minerale, fier si magneziu, care au un rol important in prevenirea bolilor cardiovasculare si a cancerului. Adaugati-o in cafeaua de zi cu zi si veti obtine un gust de ciocolata si un plus de antioxidanti.
Sarea de Himalaya
S-ar parea ca doar un varf de sare de Himalaya anuleaza efectul deshidratant al cafelei. Te poti bucura acum de bautura calda fara riscul de a ameti din cauza deshidratarii.
Si mierea, siropul de artar sau zaharul de cocos contin multe minerale si antioxidanti, insa – desi sunt mai sanatoase decat zaharul rafinat – sunt totusi indulcitori. O cafea cu adevarat sanatoasa este o cafea fara zahar sau alti inducitori.