Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

15 iunie 2016

Bei cafea intre 8 si 9 dimineata? Afla de ce nu ar trebui sa o faci!

Daca esti matinal, ai motive sa te feliciti. Trezirea la ore matinale iti confera o duzina de beneficii vitale pentru sanatate. Te ajuta sa mergi devreme la culcare si sa fii mai armonizat cu ritmurile circadiene ale pamantului. 


Te mai ajuta si sa gasesti acea ora suplimentara si greu de surprins, pe care o poti utiliza pentru exercitii fizice, pentru a-ti face treaba sau doar pentru a petrece timp cu tine insuti.

Trezitul devreme mai ajuta si la o buna digestie prin regularizarea poftei de mancare ajutandu-te sa mananci la timp.

Dar exista un obicei care iti poate diminua bucuria. Iar acel obicei, surprinzator, este bautul cafelei dis de dimineata.

Motivul, potrivit unui studiu publicat de Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism/Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, productia hormonului amplificator de energie cortizol este maxima in jurul orei 8:30. Incarcarea sistemului tau cu o doza de cafeina in acest moment produce mai mult cortizol, cauzand in mod potential anxietate.

Steven Miller, autorul blogului Neuroscience DC/Neurostiinta DC, sugereaza ca daca bem cafea in momentul de maxima secretie a cortizolului, avem mai multe sanse sa dezvoltam toleranta la efectele acestui hormon. El scrie: “… bei cafeina la un moment cand deja te apropii de nivelul tau natural de vigilenta maxima.

Unul dintre principiile cheie ale farmacologiei este utilizarea unui medicament atunci cand este nevoie de el… Altfel, putem dezvolta toleranta la un medicament administrat in aceeasi doza. Cu alte cuvinte, aceeasi ceasca de cafea matinala va deveni mai putin eficienta.”

Dar pe masura ce dimineata inainteaza, intre 9:30 si 11:30, nivelul tau de cortizol incepe sa coboare. Acesta este momentul in care o ceasca de cafea ar fi cea mai eficienta, sugereaza Miller.

Deci daca vrei sa iti optimizezi consumul de cafea, nu o bea imediat ce te trezesti. Incepe-ti dimineata cu cateva minute de intindere blanda a intregului corp si respiratie profunda. Daca poftesti la ceva cald si inviorator, incearca o cana de apa calduta cu miere si suc de lamaie sau un ceai revigorant.
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts